Gradovi

Zahtev Tribunala: Izveštaji Srbije na svake dve nedelje do hapšenja

BEOGRAD – Predstavnik pravnog tima Srbije u Haškom tribunalu Saša Obradović predstavljaće državu na ročistu pred tročlanim sudskim većem povodom zahteva za izručenje troje funkcionera Srpske radikalne stranke, saznaje Tanjug.

Ročište je zakazano za 9.30 sati.

Za razliku od prethodna dva ročista današnje će biti javno, a moći će da se prati i preko sajta Tribunala, sa odloženim prenosom od pola sata.

Haško tužilaštvo optužilo je Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića za nepoštovanja tog suda, jer su „pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge nacine uticali na dvojicu svedoka“ tokom suđenja lideru SRS Vojislavu Šešelju.

Srbija je Tribunalu 2. februara poslala izveštaj o tome šta čini da bi uhapsila i izručila troje radikala, u kome se navodi da srpske vlasti čekaju odgovor predsednika Tribunala Karmela Ađijusa na pismo koje su mu poslale 7. decembra, a u kojem mu sugerišu da razmotri mogućnost da se Radeti, Jojiću i Ostojiću sudi u Srbiji.

Haški tribunal saopštio je 3. februara da je pozvao Vladu Srbije da pošalje svog ovlašćenog predstavnika, kako bi na sudskoj raspravi 10. februara dodatno obrazložila šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje troje članova SRS.

U saopštenju se podseća da je Srbija, prema Statutu Haškog tribunala, pod legalnom obavezom da izvršava naloge za hapšenja optuženih pred tim sudom i da je „neispunjavanje obaveze Srbije da ispuni naloge za hapšenja neprihvatljivo“.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je ranije da je Srbija u korespodenciji sa predstavnicima Haškog tribunala i da traži dodatna pojašnjenja u vezi sa njihovim zahtevom da funkcioneri SRS budu uhapšeni.

Srpska radikalna stranka potvrdila je ranije da njeni članovi Vjerica Radeta, Petar Jović i Jovo Ostojić se neće dobrovoljno predati Haškom tribunalu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh