Gradovi

Zakon o JP: Vlast-depolitizacija, opozicija-videćemo

BEOGRAD – Poslanica vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić kazala je da je cilj zakona o javnim preduzećima, koji je u skupštinskoj proceduri, potpuna depolitizacija mesta direktora javnih preduzeća.

„Profesionalizacija javnih preduzeća zahteva apolitizaciju odnosno izlazak političkih funkcionera sa rukovodećih mesta. SNS je to pokazao nedvosmisleno kada su nejni funkcioneri dali na druge funkcije koju su imali“, kazala je Tomić novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da će zakon važiti za sve i da će sigurno stranački funkcioneri „dati ostavke i naći adekvatne zamene“

Poslanici opozicije smatraju da je predlog zakona o javnim preduzećima, koji podrazumeva da direktori javnih preduzeća ne mogu više biti partijski funkcioneri – predizborni dokument, kao i da se neće sprovoditi.

Lider Levice Srbije Borislav Stefanović kaže da je suština predloga, da partijski funkcioneri ne mogu da budu na čelu javnih preduzeća i da se biraju na konkursu, sasvim dobra, ali sumnja u iskrenost predlagača.

To je staro predizborno obećanje naprednjaka, koje nisu ispunili do sada i ovo je predizborni korak, rekao je Stefanović i izrazio sumnju da ce se sprovoditi, posebno zato što nije predviđena obaveza da se svi konkursi i svi kandidati, liste i bodovi objavljuju na internetu.

Lider Nove stranke Zoran Živković smatra da javna preduzeća treba privatizovati, rekavši da je to lek protiv korupcije.

“To što se neće se kandidovati članovi stranke, ko garantuje da se korupcija neće nastaviti”, rekao je Živković i dodao da “su ljudi koji pojma nemaju dobili da vode najvažnije I najskuplje firme, Srbijagas i EPS”.

I lider Pokreta za preokret Janko Veselinović smatra da se ovaj zakon, koji je u skupštinskoj proceduri, neće sprovoditi.

FOTO Tanjug, S. Ilić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh