Gradovi

Zakon o sportu stupio na snagu

BEOGRAD – Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da je jedna od glavnih prednosti novog Zakona o sportu, koji je danas stupio na snagu, poboljšanje svakog oblika rada sa decom, jer je zdrava baza od suštinske važnosti za srpski sport.

„Sport mora da bude pristupačniji svim građanima Srbije, a pogotovu deci i najmlađima. Baš zbog toga novi zakon se u velikoj meri bavi pitanjem kako da olakšamo budžet roditelja“, rekao je Udovočić.

Ministar je istakao da je velika novina i to što će zdravstveni pregledi za decu od šest do 14 godina biti besplatni, a roditeljima će svakako biti od pomoći to što visina članarine za maloletnike ne može da bude veća od 10 posto prosečne zarade na nivou Srbije.

On je naglasio i da će novi Zakon o sportu zaštititi mlade srpske sportiste, jer propisuje da ugovori o posredovanju sa menadžerima mogu da se zaključe na najviše dve godine.

„Ne želim da naši sportisti, a posebno deca, postaju neka vrsta vlasništva drugih. Ugovori moraju biti overeni u skladu sa zakonom, a kada se zaključuju sa decom, saglasnost moraju dati oba roditelja. Zbog sigurnosti naše dece smo i pooštrili smo kriterijume“, kazao je Udovičić.

„Čvrsto sam se zalagao za svaku od tih stvari, jer mi je zaštita dece najvažnija! Isto tako smo mislili i na vrhunske sportiste, pa je uvedeno i njihovo obavezno osiguranje za vreme nastupa za reprezentaciju“, naglasio je Udovičić.

Zakon propisuje i da ni jedna organizacija u oblasti sporta i to kako od republike, tako i od pokrajine i lokala, ne može da dobije više od 20 posto od ukupnog budžeta opredeljenog za sport, uvodi se jedinstveni vizuelni identitet reprezentacije, pooštravaju sankcije za nedolično ponašanje na sportskim priredbama, itd.

„Danas mogu slobodno da kažem da je ovo zakon koji je doneo sport. Ovo je samo početak, tek nam predstoji težak posao i svom snagom ću se boriti da sprovođenjem ovog zakona, u velikoj meri unapredimo sistem sporta u Srbiji“, zaključio je Udovičić, saopštilo je Ministarstvo.

Preview

VANJA UDOVICIC

Slide

VANJA UDOVICIC

Slide

VANJA UDOVICIC

VANJA UDOVICIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh