Gradovi

Zapadni Balkan na listi „sigurnih zemalja“

VAŠINGTON/BRISEL – Evropski parlament je započeo proceduru stvaranja zajedničke, evropske liste „sigurnih“ zemalja svoga susedstva, gde bi trebalo da se nađe sedam država, odnosno celi region Zapadnog Balkana i Turska.

To praktično znači da svi oni koji u EU traže azil, a dolaze iz tih država, po evropskoj listi, kada se usvoji, gube šansu da azil i dobiju.

To bi, nadaju se u parlametu, trebalo da donekle smanji pritisak tražilaca azila i Evropi da priliku da se bavi sa slučajevima gđe je njena pomoć zaista potrebna.

Usred migrantske krize, na koju dosadašnji odgovori Unije nisu pokazali rezultate, u Evropskom parlametu su se dosetili da Evropa do sada nije uspela ni da napravi zajedničku listu „sigurnih“ zemlja, a tu su evropsku kakofoniju zakona i pravila do sada uspešno koristili i migranti iz regiona Zapadnog Balkana, prenosi Glas Amerike.

Prema podacima Fronteksa, samo prošle godine i samo sa Kosova, u Uniju je, tražeći azil došlo oko 24 hiljade ljudi

U svakom slučaju, Komitet za pravdu i građanske slobode Evropskog parlamenta je pokrenuo inicijativu koja bi trebalo da se okonča stvaranjem zajedničke, evropske liste „sigurnih“ zemlaja, na kojoj bi se našle sve države regiona i Turska, navodi Glas Amerike.

Inicijativa stvaranja evropske liste „sigurnih“ zemalja je tek u začetku i očekuje se još dosta polemike ko i kako ispunjava kriterijume za uvrštavanje na tu listu, koja se iz današnje perspektive ipak čini neophodnom ukoliko Evropljani žele da zajedničke probleme rešavaju na zajednički način, prenosi Glas Amerike.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh