Novosti online

Западни специјалци већ ратују у Либији

Елитне јединице армија Француске, САД и Велике Британије изводе тајне операције у Либији да зауставе даље учвршћивање Исламске државе у тој северноафричкој држави на око 350 километара од италијанског острва Лампедузе. Тајне мисије француских, америчких и британских специјалаца и обавештајаца интензивиране су од почетка месеца када је на Западу постало јасно да две ривалске владе и парламента у Либији одуговлаче са прихватањем плана УН о оснивању јединствене државне управе у земљи са највећим доказаним резервама нафте у Африци.

Амерички напад на упориште џихадиста у Сабрати прошле седмице извршен је на захтев Француске, која стрепи да ће од пролећа са следећим таласом миграната ка Европи кренули и маскирани џихадисти. Ове информације објавио је париски дневник „Монд”, после чега је Министарство одбране Француске одмах покренуло истрагу о изворима публикованих података, којима је према званичној оцени дошло до медијске „повреде тајности националне одбране”.

Униформисани француски специјалци стигли су на исток Либије средином фебруара да помогну војну офанзиву трупа међународно признате власти у Бајди (влада) и Тобруку (парламент) под командом генерала Калифе Хафтара, навели су „Монд”, „Хафингтон пост Араб” и „Поан”. Галски специјалци – чији тачан број није наведен” – стационирани су у ваздухопловној бази „Бенина” источно од Бенгазија, иначе најважнијем војном центру трупа лојалних Хафтару. Елитни контингент француске армије здружио се у Бенини са Хафтаровим снагама под заједничком командом пуковника Салима ел Абдалија, навели су јуче блискоисточни медији.

Генерал Хафтар – некадашњи сарадник убијеног либијског лидера Муамера ел Гадафија, иначе данас амерички држављанин – повео је прошле суботе, а по повратку из Уједињених Арапских Емирата, нову офанзиву против џихадиста у Бенгазију, под именом „Крв мученика”. Током овонедељних продора Хафтарових снага у Бенгазију, другом по величини либијском граду, посматрачи су уочили оклопне транспортере типа НИМР из УАЕ, преноси дневник „Либија Хералд”.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh