• Novosti online

  Засад дозвољен само један протест против скупа у Блајбургу

  БЕЧ – Од два протеста која су најављена за суботу, а против су окупљања на Лојбашком пољу поред Блајбурга, за сада је дозвољен само један, преносе аустријски медији.

  Први протест, који организујеа Мартин Дајндофер из организације „Независна левица”, заказан је у самом Блајбургу и већ је добио дозволу полиције.

  Други протест, који организује бивши посланик странке Зелени Карл Елингер, још није добио одобрење јер предвиђа протест на самом Лојбашком пољу, пренела је Хина.

  Претпоставља се да полиција страхује од директног сукоба са учесницима комеморативног скупа на Лојбашком пољу.

  Прошле суботе у Блајбургу је већ одржан протест удружења Корушки партизани, које се противе окупљању на Лојбашком пољу.

  На протесту се окупило око 200 учесника, јавља Танјуг.

  Десна, популистичка странка Савез за будућност Аустрије од власти је тражила забрану протеста партизанских ветерана и укидање субвенционисања удружења Корушки партизани оптужујући га да се залаже за поделу Корушке.

  Медији указују на то да је прошлих година на комеморативном скупу за жртве Блајбурга ухапшено више особа због истицања забрањених симбола из раздобља нацизма, а да је ове године закон промењен те је од 1. марта забрана проширена и на ознаке усташке Независне државе Хрватске.

  Аустријска новинска агенција АПА комеморативни скуп поред Блајбурга описује као „окупљање особа које живе у прошлости и које на погрешан начин интерпретирају улогу НДХ као вазала Хитлерове Немачке”.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com