Novosti online

Заштићени сведок: Видео сам Орићеве злочине

Од нашег дописника

Сарајево – Саслушањем заштићеног сведока тужилаштва јуче је пред Судом Босне и Херцеговине настављено суђење Насеру Орићу, бившем ратном команданту Сребренице, за убиство тројице српских заробљеника током 1992. Изјаву у којој је потврдио наводе оптужнице да су Орић и другооптужени Сабахудин Мухић усмртили заробљене Србе у селима Залазје, Лолићи и Куњерац дао је из Београда, путем видео-линка. Одбрана, међутим, оспорава како кредибилност овог сведока тако и веродостојност његовог исказа и тврди да чак није ни био припадник оружаних снага које су носиле назив Армија БиХ, о чему ће доказе предочити суду.

Одговарајући на питања тужиоца Мирослава Јањића, сведок је казао да је на почетку рата у БиХ живео у Сребреници и да је био припадник Армије БиХ и учествовао у војним акцијама у местима на која се оптужница односи. Према његовој изјави, лично је видео како у Залазју првооптужени Орић најпре испитује неколико везаних заробљеника, међу којима је био и предратни судија Слободан Илић, којег је затим ударио и на крају пуцао у њега. Слично се, како је описао, догодило и у селу Куњерац, у општини Братунац, где је међу заробљеницима, од којих су неки били у војној униформи, а други у цивилу, био и предратни фотограф Митар Савић, којег је сведок од раније познавао. Знао је, казао је, и Милутина Милошевића, полицајца за којег тврди да га је Орић убио у Лолићима.

„После разговора са њим, командант Орић је узео пушку од неког војника и пуцао у Милутина Милошевића, а убрзо је неколико пута у њега пуцао и Сабахудин Мухић”, навео је један од кључних сведока Тужилаштва у овом процесу. Његово лице могли су да виде једино представници суда, тужилаштва, оптужени и њихови браниоци, док је јавност саслушање пратила само тонски.

Оспоравајући кредибилитет заштићеног сведока, Орићева адвокатица Лејла Човић предочила је суду извод из казнене евиденције, који показује да је 11 пута био кривично кажњаван и да је имао и неколико прекршајних казни. Сведок је признао да је био правоснажно осуђен за лажно пријављивање, преваре и наношење тешких телесних повреда, док је негирао друга дела која је одбрана поменула. Такође, одбацио је тврдње да је као сведок у истрази против Орића саслушаван у Србији и да су му нуђене било какве погодности у замену за сведочење.

Одбрана је покушала да оспори веродостојност исказа овог сведока, тврдећи да се оно што је јуче рекао у судници битно разликује од изјава које је раније дао тужиоцу или службене белешке братуначке полиције, којој се сведок јавио 2003, желећи да говори о нерасветљеним убиствима из ратног периода. Одговарајући на питање шта га је навело да мења изјаве, сведок је казао да при првом сусрету са тужиоцем није у њега имао потпуно поверење и да због тога тада није говорио о детаљима.

Иако му је претходно оспорила припадност Армији БиХ, Орићева заступница је потом, на основу онога што му је држава признала као учешће у рату, навела да је сведок био припадник јединице која нити је била под командом Насера Орића нити је учествовала у акцијама у местима злочина о којем се суди.

Као и на претходном рочишту, и јуче су у судници биле представнице Удружења мајки енклава Сребренице и Жепе, предвођене председницом Муниром Субашић. За разлику од претходног пута, када су аплаудирале оптуженима и грлиле их, такве сцене сада су изостале и све је било много мирније, без обзира на то што су бројне изјаве сведока пропратиле повицима да је то лаж.

Између два рочишта јавност је сазнала да је федерално министарство бораца ангажовало Орића као сарадника на ревизији 28. дивизије Армије БиХ, чији је био ратни командант. Ни процес који се тренутно против њега води, нити то што је пред судом изјавио да не зна где се води у војној евиденцији, јер је 1995, како је рекао, избачен из војске, није представљало препреку федералним властима да баш он буде изабран за тај посао, или су га можда баш ове околности препоручиле за то.

Наставак суђења заказан је за 8. март, када ће одбрана завршити јуче започето испитивање заштићеног сведока.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh