Novosti online

Затвара се туристички паркинг код „бувљака”

„Туристички аутобуси од сутра неће више моћи да крећу са паркинга у Блоку 42.” Ова вест, иако је била очекивана због најаве првих грађевинских радова на будућем комплексу главне аутобуске станице на том простору, недавно је непријатно изненадила представнике туристичких агенција.

Туристичке раднике је наљутило не само то што им је за нову полазну станицу предложена садашња станица „Ласте” у Савском амфитеатру, већ и што почетак радова у Блоку 42 још није ни на видику. Плац „Паркинг сервиса” преко пута „бувљака” до сада је користио највећи број туристичких аутобуса јер је, како кажу, одлично повезан са аутопутем и другим важним саобраћајним чвориштима у граду.

Тендер за прву фазу радова расписан пре месец дана
Дирекција за грађевинско земљиште расписала је почетком фебруара тендер за пројектовање и изградњу „Ластине” станице у Блоку 42 са израдом урбанистичко-техничке документације. Као рок за достављање понуда одређен је 25. март. Али, иако је наложено исељење паркинга из Блока 42, још се не зна када ће први мајстори ући на овај посед и почети радове на првих 2.750 квадрата од укупно 9,25 хектара на колико ће се простирати комплекс будуће главне аутобуске станице.

Надлежни су им у замену за то, како кажу, осим „Ластине” станице нудили да убудуће туристичке поласке организују и са паркинга код Спортског центра „Милан – Гале Мушкатировић”. Али, ни то туристичким посленицима није одговарало.

Мањи проблем за њих је то што код овог центра нема довољно места за паркирање аутобуса. Знатно већи недостатак је, каже Александар Сеничић, председник Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА, то што је ово паркиралиште знатно удаљено од аутопута и што би се изгубило силно време док аутобуси изађу из саобраћајне гужве у центру града.

– Када је реч о садашњој „Ластиној” станици, она нам не одговара највише због тога што ће и њу почети да селе за неколико месеци са плаца на коме се тренутно налази. То би значило да опет морамо да тражимо нову локацију.

Овај проблем покушали смо да решимо са надлежним градским органима и предузећима, али коначно решење до данас није пронађено – напомиње Сеничић додајући да су туристички радници имали предлог који не би захтевао велике додатне трошкове.

– Предлагали смо да се као почетна станица убудуће користи задњи део паркинга код „Сава центра”, на простору испод „Газеле”. Одатле бисмо имали добру везу са аутопутем, али одговор у вези са тим предлогом нисмо добили – истиче Сеничић и додаје да ће за неколико дана предузети озбиљније кораке и обратити се и надлежним државним органима.

– Сви велики градови имају паркинге за туристичке аутобусе који су добро повезани са аутопутем. Покушаћемо да проблем решимо са државним органима јер ако нам они не помогну да ускоро пронађемо одговарајући простор са добром саобраћајном везом, као што је тај код „Сава центра”, онда ћемо морати сами да тражимо неки плац и да плаћамо закуп – упозорава Сеничић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh