Gradovi

Završen 44. FEST

Ljuca o Šijanu

BEOGRAD – Dodelom zvaničnih nagrada za najbolje filmove 44. Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu završen je ovogodišnji FEST.

Nagradu „Beogradski pobednik“ osvojili su filmovi „Dnevnik jedne tinejdžerke“ u režiji Mariel Heler u glavnom takmičarskom programu, „Vlažnost“ Nikole Ljuce u nacionalnoj selekciji, „S one strane“ Zrinka Ogreste za najbolji film u manjinskoj srpskoj koprodukciji i „Ludo“ indijskog reditelja Kaušika Muhardžija u selekciji „Granice“.

Nagrade su dodeljene u tri takmičaske selekcije – Glavni program, nacionalna selekcija Srpski film (i manjinska koprodukcija) i Granice, a dodeljene su i nagrade žirija Nebojša Đukelić, Politikina nagrada Milutin Čolić i nagrada žirija FEDEORA.

Rediteljka filma „Dnevnik jedne tinejdžerke“ osvojila je i nagradu za najbolju režiju, “Odabrane“ u režiji Davida Pablosa, osvojio je nagradu žirija. Nagradu za najbolji scenario osvojio je Ramin Bahrani za film „99 domova“. Za najbolju glumicu u kategoriji proglašena je Bel Pauli (Dnevnik jedne tinejdžerke), a za najbolju mušku ulogu Majkl Šenon (99 Domova), dok je nagrada za najbolji debi dodeljena mladom filmskom stvaraocu Hajru Bustamanteu za film „Vulkan“.

U okviru nagrada nacionalne takmičarske selekcije žiri je nagradio film „Pored mene“ reditelja Stevana Filipovića.

Nikola Ljuca nagrađen je za najbolju režiju, Milena Marković za najbolji scenario filma „Otadžbina”.

Reditelj filma „Panama“ Pavle Vučković nagrađen je za najbolji debi. Miloš Timotijević je osvojio nagradu za najbolu mušku ulogu u filmu „Vlažnost“, a nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mirjani Karanović za ulogu u filmu „Dobra žena“.

Rediteljski debi Karanovićeve dobio je i novouspostavljenu nagradu Politike, Milutin Čolić.

FIlmovi manjinske srpske koprodukcije, takođe, su se takmičili u programu Srpski film, ali su nagrađeni posebnim priznanjima.

Osim „Beogradskog pobednika“ za najbolji film u manjinskoj srpskoj koprodukciji, film Zrinka Ogreste „S one strane“, osvojio je nagradu za najbolju režiju.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodeljena je Lani Barić za ulogu u filmu „Ti mene nosiš“.

NIN-ova nagrada dodeljena je filmu „Tužni čas“, tajlandske rediteljke Anuce Bunjavatane.

Nagradu Nebojša Đukelić žiri, u sastavu Zoran Janković, Stjepan Hundić i Feti Dautović dodelio je Ogrestinom filmu „S one strane“, a specijalnu nagradu poneo je Ljucin film „Vlažnost.”

Žiri FEDEORA dodelio je nagradu za najbolji film u internacionalnoj selekciji filmu „Mediteran“ reditelja Jonasa Carpignana.

Nagradu za najbolji film u domaćoj selekciji osvojio je „Pored mene“ Stevana Filipovića.

Preview

POSETIOCI

Slide

EKIPA FILMA „VLAZNOST“

Slide

PREDRAG MIKI MANOJLOVIC

Slide

DUSAN MILIC, DUBRAVKA LAKIC I PREDRAG MIKI MANOJLOVIC

Slide

DRAGAN BJELOGRLIC

Slide

EKIPA FILMA „VLAZNOST“

Slide

MILOS TIMOTIJEVIC

Slide

DARKO BAJIC

Slide

DUBRAVKA LAKIC I PREDRAG MIKI MANOJLOVIC

Slide

SLOBODAN SIJAN

Slide

DRAGAN BJELOGRLIC I IVAN MALOCA

Slide

DRAGAN BJELOGRLIC, NIKOLA LJUCA

Slide

EKIPA FILMA „MEDITERAN“

Slide

NAGRADE

Slide

RITA DI SANTO

Slide

NEBOJSA MILOVANOVIC I TAMARA DRAGICEVIC

POSETIOCI

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh