• Novosti online

  Završena centralna manifestacija Dana policije

  Ispred Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu danas je održana centralna manifestacija obeležavanja Dana policije sa koje su državni čelnici obećali policajcima podršku, povećanje plata i bolje uslove rada za, kako su istakli, najteži i najodgovorniji posao.

  Okupljeni gradjani imali su prilike da vide egzercir pripadnika Žandarmerije, koji su vešto baratli bajonetima u svečanim uniformama, skrojenim za ovu priliku.

  Za svega nekoliko minuta, brzo i efikasno, izvedena je vežba jedinice za obezbedjenje MUP-a, koja je bila zamišljena tako da pripadnici policije spasu štićenu osobu i uhapse teroriste koji su bacili bombu i zapucali iz drugog vozila.

  Ispred skupštine prodefilovali su pripadnici svih jedinica MUP-a, njih oko 1.200, pojedini maskirani i oko 200 novih vozila, medju kojima su bila o oklopna vozila.

  Prošetala je i konjička garda, kao i četa vodiča službenih pasa.

  Predsednik Srbije Alekandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović čestitali su policiji njihov dan, ističući da su ponosni na ostvarene rezultate i smanjenje stope kriminaliteta.

  Vučić je rekao da gradjani Srbije pripadnicima MUP-a duguju miran dan i bezbrižnu noć i obećao podršku kroz povećanje plata, bolju opremu i stanove pod povoljnijim uslovima. On je kazao da policija omogućava svima da žive bez straha, ali da zna da je još jedan „ružan deo“ da se uloga pripadnika policije svugde u svetu, pa i u Srbiji ne primećuje dovoljno i da se često poistovećuje sa represijom.

  Vučić je istakao da policija ne postoji da bi štitila ni režim ni bilo čiju vlast, nego one koji čine celo društvo, svakog gradjana i osobu bez obzira na pol, godine ili bilo koje opredeljenje.

  „Vi štitite njihovu slobodu, tako što štitite zakon. I da svima bude jasno bez vas slobode ne bi bilo, način na koji je štitite je više nego impresivan. Obećavam da ćete dobiti priznanja kakva zaslužujte“, rekao je Vučić.

  On je kazao da su rezultati policije odlični, da je smanjena stopa kriminaliteta za 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu i da društvo policiji duguje mnogo.

  „Svaki naš miran dan i bezbrižnu noć, svako odsustvo straha koje bi vladalo nama da nema vas. Dugujemo vam ponos koji vi treba da osećate zbog svega što radite i onaj naš zbog toga što vas imamo“, rekao je Vučić.

  Ministar Nebojša Stefanović je rekao da je ponosan na pripadnike MUP-a koja je u poslednje četiri godine pokazala da je garant stabilnosti i bezbednosti.

  On je kazao da se policija svakodnevno bori sa organizovanim kriminalom i da danas u Srbiji ne postoji ozbiljna kriminalna grupa, koja može da ugrozi bezbednost zemlje, te da u borbi protiv kriminala i korupcije nema povlašćenih.

  Prema njegovim rečima, u prethodnih 11 meseci zabeležen je najmanji broj krivičnih dela u poslednjih 10 godina i najmanji broj ubistava u poslednjih 30 godina, a broj nastradalih u saobraćajnim nesrećama smanjen je od kako se primenjuju izmene Zakona o saobraćaju.

  Stefanović je rekao da su napravljene nove uniforme za pripadnike policije i patrolna vozila i da se očekuju sredstva za nova vozila i od sledeće godine novi helikopteri.

  Upitan koliko je manifestacija koštala, Stefanović je odgovorio da ne može to tačno da kaže, ali da „nije bila prevelika cifra“.

  „Cena proslave je već godinama ista“, odgovorio je Stefanović na pitanje novinara, nakon zvaničnog dela manifestacije.

  Svečanosti su izmedju ostalih prisustvovali članovi Vlade Srbije predvodjeni premijerkom Anom Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i republička tužiteljka Zagorka Dolovac.

  Na proslavi su danas uručene po tri zlatne, srebrne i bronzane medalje za hrabrost, zasluge i posvećenost službi.

  Zlatnu medalju za hrabrost dobio je Radoslav Lazović iz Policijske uprave Beograd, za zasluge Slobodan Milenković iz PU Beograd i Darko Luković iz Uprave kriminalističke policije za posvećenost službi.

  Srebrnu medalju za hrabrost dobio je Saša Marašević iz PU Kragujevac, za zasluge srebrnu medalju dobio je Djura Mandić iz PU Sremska Mitrovica i za posvećenost službi Predrag Stanković iz PU Beograd.

  Bronzanu medelju za hrabrost dobio je Vladimir Obradović iz vatrogasno spasilačke brigade Beograd, za zasluge Boban Milinković iz Uprave saobraćajne policije, a za posvećenost službi Sonja Cvetković iz Uprave granične policije.

  Centralnoj manifestaciji, prethodio je deo koji je bio namenjen najmladjima, kada su deca mogla da se saznaju kako policija rešava slučajeve, ali i da udju i slikaju se u parkirana vozila.

  Najveći broj dece bio je u blizani vatrogasno spasilačke brigade, iz čijih je vozila puštena pena u kojoj su se mališani igrali, ali i kod fontane na Trgu Nikole Pašića gde su mogli da udju u gumeni čamac.

  Obeležavanje Dana MUP-a i policije zаpočeto je sečenjem slаvskog kolаčа u kаbinetu ministrа policije i polаgаnjem venаcа nа spomen ploču prvom ministru srpske policije vojvodi Jаkovu Nenаdoviću.

  Direktor policije Vlаdimir Rebić položio je venаc nа spomen obeležje Čukur česmа, u znаk sećаnjа nа 1862. godinu, kada se dogodio sukob srpske žandarmerije i turske posade beogradske tvrdjave nakon ubistva srpskog dečaka.

  Proslava će biti završena u 20.30 koncertom policijskih orkestara Srbije, Poljske i Madjarske i nastupom domaćih pevača na Kalemegdanskoj promenadi.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova obeležava svoj i Dan policije na verski praznik Duhove u znak sećanja na 15. jun 1862. godine kada se dogodio sukob srpske žandarmerije i turske posade beogradske tvrdjave nakon ubistva srpskog dečaka kod Čukur česme. Taj sukob je trajao nekoliko dana.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com