Gradovi

Završena načelna rasprava o Zakonu o kulturi

BEOGRAD – Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, a rad će nastaviti sutra pretresom nekoliko zakona iz oblasti pravosuđa, kao i o predlogu zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Priznanje za vrhunski doprinos u kulturi je od samog uvođenja izazivalo kontroverze, a predloženim izmenama Zakona o kulturi predviđeno je njihovo ukidanje, jer bi dalja primena donosila dodatnu konfuziju u polju kulture, rekao je tokom rasprave ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Predstavljajući poslanicima u parlamentu predložene izmene zakona, Tasovac je rekao da se to odnosi i na odredbe o statusu ustanova kulture od javnog značaja i ugovorima o radu na tri godine.

„Iskreno verujem i trudiću se da svim argumentima do kojih smo došli dugotrajnim radom i konsultacijama sa strukom i korišćenjem međunarodne prakse, ubedim svih 250 poslanika da podrže izmene ovog zakona“, rekao je Tasovac, pošto ranije danas skupštinski Odbor za kulturu i informisanje nije podržao predložene izmene.

Ministar je napomenuo da su predložene izmene prošle široku javnu raspravu, da su poslate Evropskoj komisiji na mišljenje i da ona nije imala nijednu primedbu.

Poslanici opozicije, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Nove stranke, kritikovali su izmene zakona, jer je njima predviđeno ukidanje nacionalnih penzija za doprinos kulturi, kao i ustanova kulture od nacionalnog značaja i najavili da neće podržati izmene Zakona o kulturi.

Poslanici vladajuće većine branili su ove izmene Zakona o kulturi i kazali da one značajno utiču na bolje definisanje nacionalnih kulturnih interesa i da bolje regulišu projektno finansiranje.

Nastavak sednice Skupštine Srbije zakazan je za sutra u 11.00 časova.

Foto Tanjug, O. Toskić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh