Novosti online

Због Косова Србија има пет врста пасоша

Поводом изјаве комесара Европске уније за миграције и унутрашња питања Димитриса Аврамопулоса да ће након доношења препоруке о визној либерализацији за грађане Косова бити признати само косовски пасоши, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је јуче да ће Србија званично захтевати од ЕУ да та одлука важи за све наше грађане на Косову и Метохији и додао да је неприхватљива дискриминација такве врсте.

Kада је 2009. године ЕУ Србију ставила на белу шенгенску листу, грађани са Косова и Метохије који су узимали биометријске пасоше ипак су морали да поднесу захтев и за визу ако су путовали у неку земљу Европске уније.

Тај изузетак објашњаван је чињеницом да је у питању ентитет под резолуцијом 1244 СБ УН који више чланица ЕУ није признало.

Владимир Петронијевић, директор Групе 484, некадашњи саветник за визну либерализацију у влади, сматра да је нелогично да само држављанима Србије који имају пребивалиште на простору КиМ остану визе и додаје да Србија треба да захтева да свима онима који имају путне исправе које је издала РС буде омогућено да путују без њих.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh