Gradovi

Zečević: Zanimljivo je raditi tematski drugačiji film

BEOGRAD – Film „Procep“ (Rift) Dejana Zečevića zatvoriće ovogodišnji 44. Fest, 6. marta u Sava Centru, a reditelj ističe da mu je bilo zanimljivo da radi film na engleskom, tematski drugačiji od onoga što bi mogao da radi za ovdašnje tržište, a najinteresantniji aspekt mu je bio rad sa glumcima iz Amerike, Slovenije i Srbije.

Uzbudljivi naučno-fantastični triler prati agenta CIA Liz Vejd, koja dobija zadatak da se pridruži timu srpskih i američkih agenata koji su poslati da nađu američki špijunski satelit srušen negde u Srbiji, ali otkriće da je umesto satelita nešto drugo došlo iz svemira.

Zečević je objasnio da je film sniman nešto više od tri nedelje, da se priključio „maloj mašineriji“, koju su pokrenuli producenti Milan Todorović i Marko Jocić („Zona mrtvih“, „Mamula“), a onda su se uključili i partneri iz Južne Koreje i Slovenije.

„Zanimljivo je da se sretnete, a pogotovo da radite sa ljudima iz dalekih zemalja, iz tako drugačije kulture. Bio sam u Južnoj Koreji s filmom „Neprijatelj“ na festivalu u Busanu, imao sam lepa iskustva i sa publikom i sa organizatorima. Dopala mi se atmosfera, način komunikacije, odnos prema ljudima i prema poslu. To se nastavilo sa gospodinom Ti Džej Čungom i njegovim saradnicima koji su sa nama radili na filmu „Rift““, ispričao je Zečević.

On je naglasio da mu je bio izazov da se priključi već oformljenom konceptu Jocića i Todorovića, koji su želeli da se bave produkcijom „koja izlazi napolje“ i ima publiku među ljubiteljima SF, horora, trilera, a to je vrlo razgranato tržište.

Zečević je rekao da se sa svojom idejom odmah uklopio u koncept producenata i scenarista Berija Kitinga i Milana Konjevića.

„U postprodukciji i montaži dosta smo razgovarali, ja sam se ekstra trudio da ih čujem, više nego kada radite film koji je klasičan domaći, evropski film gde je ipak osnovna stvar da se reditelj osloni na svoju viziju. Ovde sam se trudio da ih oslušnem, jer sam želeo da ispunim očekivanja koja su potrebna za tu vrstu produkcije“, dodao je on.

Glavne uloge tumače ikona horor žanra Ken Fori, slovenačka glumica Katarina Čas, srpska zvezda Dragan Mićanović, talentovani Denis Murić, kao i živa legenda američke televizije Monti Markam.

„Veliko je zadovoljstvo u karijeri probati saradnju na stranom jeziku, imati glumce sa velikim iskustvom, koji dolaze iz potpuno drugačije vizije filma. Ken je izgradio ogromnu karijeru u određenom tipu filmova, strašno brine o svom imidžu, svojoj publici, a ja sam išao na neku vrstu provokacije, jer smo u filmu imali malu promenu njegovog ustaljenog načina pristupa liku. Napravio je jako zanimljivu ulogu“, kazao je Zečević.

Reditelj je naglasio da je „Procep“ proizveden prvenstveno za ljude koji konzumiraju tu vrstu filma, a on sam je želeo da doda ono što bi ga moglo učiniti interesantnim i publici koja ne gleda isključivo SF ili horror.

„Svestan sam da veliki procenat tih filmova nije preterano kvalitetan. Tu je bila moja unutrašnja borba i nekakav kreativni proces da unutar zadatih tema, postavki koje su potrebne, ubacim elemente koji bi meni i nekome ko nije samo fan SF-a i horora mogle da budu na neki način inspirativne“, rekao je reditelj, prenose organizatori Festa.

„Ako kao filmadžija možete da se nalazite u tako različitim kontekstima, to je za mene predivno. To je radost i igra, bez toga ne bih voleo ovaj posao“, dodao je on.

Zečević je nedavno završio film „Izgrednici“, radio je raličite žanrove i želeo bi „epohu“.

„Imao sam nedavno priliku da to malo dotaknem u seriji „Čizmaši“, ali voleo bih nešto iz srednjeg veka. Uvek mi je zanimljivo stvaranje svetova koji nisu deo moje realnosti i današnjice. Interesantno mi je kada mogu da stvorim neki svet, bez obzira da li je to horor, SF ili neka prošlost ili neki art haus“, naglasio je on.

Sa Festom ima „dugu ljubav“. „Svima nama koji se bavimo filmom Fest je nešto što nas je verovatno aktiviralo da zavolimo film, bio nam je jedna od prvih ljubavi, prvih koraka ka toj neizmernoj ljubavi prema kinematografiji. Svako od nas ima deo u svom srcu vezan za Fest. Samim tim veliko je zadovoljstvo biti deo te priče“, istakao je Zečević.

foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh