Novosti online

Зелено благо у тањиру

Млади лук је један од сигурних знакова пролећа и дефинитивно га воле многи. Као и све друге врсте лука (црни, бели, црвени лук, празилук, влашац) има велику примену. Узгаја се више од пет миленијума и једна је од првих узгајаних култура, а данас расте широм света.

Млади лук је нутритивна ризница, јер садржи знатне количине витамина А и Це, а нарочито витамина Ка. Ту су још и витамин Е, комплекс витамина Бе и разни минерали и елементи: калијум, натријум, калцијум, гвожђе, сумпор, фосфор, магнезијум, хром, селен, манган.

Нутритивна вредност белог лука је и у садржају кверцетина, биљног пигмента који организму даје јако противупално и антиоксидативно деловање. Најбоље га је јести у свежем стању, у облику салата, јер се термичком обрадом губе драгоцени састојци.

Пера младог лука су идеални састојци за салату и нутритивно су богатија од белих главица, како у минералима тако и у витаминима. Можете га сецканог убацити у омлет, салату, сендвич, у крем-сир, кајмак или павлаку и одмах улепшати свој дан.

Арома младог лука је блажа од црног, али свакако остаје задах. Можда је ово узрок зашто га неки избегавају, али и за задах има решење: чаша млека или јогурта, а можете грицкати и свеж босиљак или першуново лишће.

Од давнина се млади лук користио и као лековито средство, а својим деловањем на здравље дефинитивно заслужује већу пажњу.

Он утиче на оснаживање имунитета, од простих бољки попут прехладе до озбиљних обољења.

Делује противупално. Од старих времена користи се против разних врста упала.

Делује на здравље костију. Млади лук садржи витамин Ка који помаже већој апсорпцији калцијума у организму.

Утиче на добар вид. Садржи доста каротеноида који благотворно делују на здравље ока.

Потпомаже здравље срца и крвних судова. Делује тако што побољшава циркулацију крви и спречава тромбозу, док нормализује крвни притисак.

Утиче на бољу пробаву. Млади лук, као и сво остало влакнасто поврће поспешује кретање црева и тако олакшава пробаву. Добро утиче на појаву дијареје и ефикасно је лечи.

Добар је диуретик. Помаже боље излучивање течности, што доприноси бољем раду бубрега, али и смањењу целулита.

Утиче на нормализацију нивоа глукозе у крви. Млади лук садржи хром, елемент који је благотворан код оболелих од дијабетеса, као и код особа са преддијабетесним стањем. Такође, садржи и друге фитонутријенте који стимулишу рад панкреаса.

Чини да кожа буде лепша. Због садржаја витамина А поспешује се производња колагена, који кожу чини лепом и еластичном. Тако се смањује појава бора, црвенила и суве коже.

Делује на смањење ризика од канцера. Због обиља антиоксиданаса и фитонутријената, а посебно сумпорових једињења, делује против слободних радикала, могућих изазивача рака. Истраживања су показала да ако особа има бар два оброка недељно који у себи садрже млади лук, може, у просеку, да смањи ризик од рака за половину.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh