Novosti online

Земан о избегличкој кризи: Заштита граница и депортација

ПРАГ – За решавање избегличке кризе потребно је предузети два корака – први је заштита спољних граница, а други депортација, изјавио је чешки председник Милош Земан. „Избеглице не долазе само из ратом погођених држава. Они долазе из Пакистана, чак и са Косова и из Албаније, Сенегала, Еритреје и многих других земаља где нису ратови”, рекао је Земан у интервјуу агенцији Тасс. Зато је, како је истакао, погрешно тврдити да узорк мигрантске кризе лежи у проблему рата на Блиском истоку. „То значи да је проблем избеглица проблем развоја заосталих народа, који се учтиво називају земљама у развоју”, рекао је Земан.

Земан је додао да најоптимистичнија предвиђања кажу да ће се прилив избеглица у ЕУ удвостручити у овој години, у односу на 2015, док песимисти наводе да ће можда бити и до пет пута већи. „Песимисти наводе да ће прилив избеглица бити три, четири или чак пет пута већи. Као што знате, милион избеглица је већ у Немачкој. То је велики број. Ако би се њима придружило још два милиона, не могу ни да замислим шта би могло да се догоди”, рекао је он.

Према његовим речима, да би се избегао такав ризик „потребна је европска армија” која би „штитила спољне границе зоне Шенгена или чак целе ЕУ”. „Као што знате, Румунија и Бугарска нису чланице Шенгена. Ти кораци су потребни за решавање мигрантске кризе”. Говорећи о депортацији, Земан је подсетио на пример Шведске где је премијер после прошлонедељног убиства девојчице рекао да ће 80.000 илегалних миграната бити протерано.

„Сматрам да је неопходно депортовати не само економске мигранте, већ и све оне који учествују у припремању терористичких напада. Депортација је, наравно, болна али неопходна мера”, нагласио је Земан. Земан је указао и на ризик од затварања граница између Аустрије и Немачке. „У том случају, наша земља би за избеглице била једина транзитна рута за Немачку”, казао је чешки лидер.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh