Svet

Zika virus registrovan i u Češkoj

Zasad nije poznato gde su se državljani Češke zarazili ili da li su putovali u zemlje kao što je Brazil.

Zdravstveni zvaničnici su naveli da će detalji biti saopšteni naknadno na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

SZO: Zika ogroman izazov

Virus zika predstavlja ogroman izazov sa kojim će se biti teško izboriti, upozorila je generalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan.

„Kriza bi mogla dodatno da se pogorša, pre nego što nastupi poboljšanje“, rekla je ona na kraju posete Brazilu, epicentru svetske pojave virusa zika, preneo je AFP.

Čan je izjavila da deo izazova borbe protiv zike, koju prenose komarci, predstavlja činjenica daje taj virus „toliko misteriozan“, pa čak ni uzročna veza sa mikrocefalijom nije u potpunosti dokazana.

„Ovde imamo posla sa varljivim virusom, koji nosi puno neizvesnosti, tako da treba da budemo spremni na iznenađenja“, istakla je šefica SZO.

Ona je takođe pohvalila napore brazilske vlade da uništi komarce prenosnike virusa, kao i saradnju vlasti te zemlje sa različitim međunarodnim organizacijama, uključujući SZO i Međunarodni olimpijski komitet, s obzirom da je Rio u avgustu domaćin Olimpijskih igara.

Brazil beleži najveći broj zaraženih virusom zika, 1,5 miliona, a zabeležen je i veliki porast broja slučajeva beba rođenih sa mikrocefalijom.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh