Novosti online

Житопродукт иде у стечај

Зрењанин – Због великих дуговања и дуге неспособности плаћања Привредни суд у Зрењанину усвојио је предлог Банке Интеза и донео решење о отварању стечајног поступка над стечајним дужником АД „Житопродукт”. Стечајни управник је Агенција за лиценцирање стечајних управника, односно њен Центар за стечај. Стечајни разлог је трајнија неспособност плаћања. Рачун предузећа у време доношења одлуке о стечају био је у непрекидној блокади 1.098 дана, а дуг износи више од 1,3 милијарде динара.

Тако је још једна велика фирма из састава комбината „Серво Михаљ” пала на колена с малим изгледима да се више икада дигне на ноге. Зрењанински агрономи су израчунали да је комбинат некада производио више хране него данас Македонија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, три земље бивше СФРЈ, заједно.

Банка Интеза је по свом потраживању међу највећим финансијским кућама које, у ствари, имају сву непокретну имовину „Житопродукта” под хипотеком. Када је Ђорђе Божић, некадашњи директор и већински власник „Житопродукта” ушао у посед фирме, почео је од банака да узимо кредите и купује друге фирме, а имовину зрењанинског предузећа стављао под хипотеку.

Божић је тако заложио силосе, млин, пекару и све друге објекте у Зрењанину, мада за то није имао сагласност малих акционара, којих је више од 1.300 и они располажу са 27,2 одсто капитала.

Контроверзни бизнисмен већ кривично одговара због познате афере ПИК „Земун”, а због сумње да је имовину „Житопродукта” у процесу приватизације стекао на незаконит начин, она му је 2010. привремено одузета и уступљена на управљање надлежној државној дирекцији. У међувремену су капацитети предузећа издавани да би се неко бар донекле намиривао. Издаван је силоса капацитета 65.000 тона „Викторија групи”, а пекара и млин словеначком бизнисмену Алешу Мозетичу власнику фирме „Дон Дон” која успешно осваја српско тржиште.

– Они који су имали највећу корист од издавања, сада ће се вероватно наплатити и у стечају, а сасвим је извесно да ће најгоре проћи мали акционари, међу којима је и стотинак радника који су уступљени Словенцу, јада се Љубомир Јуришић председник удружења мањинских акционара, које је дуго и безуспешно указивало на своју обесправљеност у процесу приватизације.

Међу радницима и акционарима се прича да „Житопродукт”, без камата, дугује банкарима више од четири милиона евра, а рачун је у блокади за додатних 10 милиона и те бројке заједно премашују вредност имовине па ће многи повериоци остати без потраживања, а међу њима је и више од 1.300 радника и акционара.

Неизвесно је шта ће бити са закупцима из Словеније. Док је пекара пре њиховог доласка радила лоше и правила губитке они раде добро уз плаћање 25.000 евра закупнине.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh