• Gradovi

  „Zovem se Mama“ Jelice Greganović

  BEOGRAD – U Delfi kafeu u SKC-u večeras je održana promocija knjige „Zovem se Mama“ Jelice Greganović, o kojoj su govorili ilustrator Bob Živković i autorka, a voditelj programa bila je novinar, bloger i pisac Gorica Nešović.

  Jelica Greganović, autorka bestselera „Osmeh za svaki dan“, u izdanju “ Lagune“ napisala je zbirku humorističkih pričao podizanju dece od kojih je prva naslovljena „Beba“ napisana pre 10 godina već tada oduševila i nasmejala region.

  „Ovo je priča za sve roditelje, saborce, bratstvo bez sna. Ovo je kratka borba protiv onog čipa za zaboravljanje koji nam je ugradila Majka Priroda, jer kad bismo se svega što smo proživeli sa decom sečali, natalitet bi još drasticnije padao“ – tako počinje danas već legendarna prica „Beba“, koja je zapalila društvene mreže i internet portale i tako uspela da postane internacionalni hit.

  „Knjiga vas poverljivo i prijateljski poziva da zagrlite svoju decu ili pozovete svoju mamu!“ napisala je o ovom delu psiholog Nataša Đurica.

  O delu koje je već i bez medijske podrške postalo hit jer je prvi tiraž rasprodat i sada je u štampi novi, večeras su razgovarali, pored autorke, njena nekadašnja partnerka na Radiju B92 Gorica Nešović a pripomagao je autor najgenijalnijih ilustracija za „Zovem se Mama“ i prijatelj Greganovićeve Bob Živković koji se postarao da za svaku priču nacrta odgovarajuzću ilustraciju kakvu samo opn ume da izvede.

  Tako je prepuni kafić, jer Jelica Greganović je izuzetno popularna već više godina pošto je u međuvremenu napisala nekoliko sjajnih zbirki priča, poput „Osmeh za svaki dan“, “ LJubav i druge sitnice“, „Od reči do reči, ispod sedmog neba“i knjigu za decu “ Mravac Mrav“ i sve to u izdanju „Lagune“ , uživao u spontanoj duhovitosti sve troje učesnika književne večeri.

  Jelica Greganovioć je upozorila publiku da knjigu jeste pisala u prvom licu ali to ne znači da sve opisane dogodovštine samo njeno lično iskustvo već su u pitanju epizode iz života svakog roditelja i svaka mama i tata će se prepoznati u nekoj od avantura koje donosi roditeljstvo.

  Ona je kazala da joj nije bila ambicija da piše neko opšte uputstvo o podizanju dece, pa cak ni savete, jer svaki roditelj i svako dete su jedinstveni i nema jedistvenog „recepta“ kako da se rešavaju svakodnevne situacije tokom nečijeg odrastanja.

  Kao jednu od glupih predrasuda koju svakako ne treba prihvatiti ona je navela da se deca ne drže stalno u rukama.

  Greganović je uverena da treba slediti primer majki među narodima koje smatramo da su “ divljaci“ koji svoju decu stalno drže uz sebe sve dok ona to žele.

  Tako se, veruje Greganović, formiraju stabilne, zdrave ličnbosti jer im je sve dok je to bilo potrebno majčinska ljubav bila na dohvat ruke.

  Bob Živković je objasnio da su njegove ilustracije u knjizi tako uspele jer su on i književnica duhovno na istoj ravni i imaju isti smisao za humor tako da je dovoljno “ da “ ona piše a ja crtam“.

  Živković je priznao da su njegovi crteži uvek na strani dece i da mu nije žao roditelja jer oni treba da su srećni što su postali roditeljii i dobili priliku da od dece stvore ljude.

  www.freeimages.com/ nkzs

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com