• Gradovi

  Postignut dogovor da Vašington plaća manje u budžet NATO

   

   

  Zemlje članice NATO postigle su dogovor koji će omogućiti da SAD smanje svoj doprinos budžetu Alijanse, sa izuzetkom Francuske koja je odbila da učestvuje u novoj raspodeli, reklo je danas više zvaničnika tog saveza.

  Dogovor je postignut nekoliko dana uoči samita NATO koji se održava 3. i 4. decembra u Londonu i gde se očekuje i predsednik SAD Donald Tramp. Na prethodnom samitu 2018. Tramp je tražio smanjenje doprinosa svoje zemlje.

  SAD trenutno plaćaju 22,1 odsto budžeta NATO, koji iznosi 2,5 milijardi dolara (2,37 miljardi evra) 2019. godine. Nemačka daje 14,7 odsto prema formuli zasnovanoj na BDP-u svake zemlje. Francuska doprinosi 10,5 odsto budžeta.

  Prema novoj metodologiji SAD će smanjiti svoj doprinos na 16,35 odsto od ukupne sume, a Nemačka će povećati svoj na isti nivo. Druge zemlje saveznice, izuzev Francuske, su prihvatile da plaćaju više u budžet. Zbog odbijanja Francuske da prihvati ovo drugi saveznici su morali da revidiraju ključ po kome se plaća, rekli su zvaničnici.

  Pariz odbija da učestvuje u ovoj operaciji ocenjujući da se time rizikuje postavljanje presedana da se dozvoli SAD-u da smanji doprinos budžetima drugih medjunarodnih organizacija, objasnio je jedan visokorangirani diplomata.

  Ovaj sporazum nema veze sa raspravom o raspodeli tereta vojnih troškova, ali se time uklanja jedna sporna tema pred samit iduće nedelje, rekao je taj diplomata.

  „Bilo je hitno da se postigne sporazum jer niko nije smeo da kaže Donaldu Trampu da problem nije rešen“, dodao je on.

  Pitanje raspodele tereta vojnih izdataka će biti sporna tema na samitu zato što Amerikanci smatraju da drugi saveznici ne ulažu dovoljno, navode evropske delegacije.

  Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg treba u petak da objavi nove cifre koje pokazuju koliko su saveznici potrošili od dolaska Trampa na vlast 2016. u pripremik za stastanak u Londonu.

  Dvadesetdevet zemalja članica NATO obavezale su se 2014. da će podići svoje izdatke za odbranu na dva odsto svog BDP-a do 2024. U 2019. godini osam zemalja je na tom nivou vojne potrošnje SAD, Grčka, Estonija, Litvanija, Letonija, Velika Britanija, Rumunija i Pojska. Francuska navodi da će dostići cilj 2025.

  Nemačka kaska ali se obavezuje da će postići taj procenat početkom 2030-ih. Njen budžet za odbranu je povećan i treba da se podigne na 50,3 milijarde dolara 2020, odnosno 1,42 od njenog BD-a.UTC NOV 19

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com