• Republika Srpska

  SNSD pobedio u većini opština u RS, loš rezultat opozicije

  BANJALUKA – Stranka SNSD predsednika RS Milorada Dodika ostvarila je pobedu u najvećem broju opština u Republici Srpskoj, na danas održanim lokalnim izborima u BiH, opozicione stranke su priznale debakl, a Dodik je uveren da će u Srebrenici pobediti srpski kandidat Mladen Grujičić.

  Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da mu je pobedu čestitao srpski premijer Aleksandar Vučić.

  „Hvala mu“, rekao je Dodik, a na opasku novinara da li mu je čestitao ruski predsednik Vladimir Putin, odgovorio da je razgovarao sa Moskvom, ne želevši da kaže i sa kim.

  Lider SNSD-a je poručio da je narod Srpske u sedam dana dva puta pobedio.

  „Demokratičnost i način na koji su građani RS reagovali zaslužuje čestitke“, rekao je on.

  RS, odnosno SNSD je, prema njegovim rečima, doživela veličantvenu pobedu, veću u odnosu na početke te stranke.

  „Narod RS pokazao kakvu vlast hoće, a kakvu neće“, rekao je Dodak, koji je i predsednik RS.

  On je istakao da mora da se zna da izdaja kod ovog naroda ne prolazi, te da je narod kaznio i SDS i PDP, pogotovo kandidata za gradonačelnika Banjaluke Dragana Čavića, koji je pokušavao da napravi o sebi lažnu predstavu.

  Izbornu borbu, Dodik je ocenio poštenom, fer i regularnom, a rezultat SNSD, pored SNS u Srbiji, najbolji u regionu.

  Dodik je rekao da u ovom trenutku ne može da proglasi pobedu u Srebrenici, ali da je uveren da glasovi koji dolaze u „vreći sa strane“, ne mogu ugroziti razliku koju kandidat Grujičić u ovom trenutku ima u odnosu na Ćamila Durakovića.

  „Nisu bili u pravu oni koji su govorili o tome da će SNSD biti onaj koji neće poštovati tragediju. Itekako ćemo poštovati, ali je falilo i učinićemo sve da se afirmiše i jasno obeležavaju i zločini počinjeni nad srpskim narodom u Srebrenici. Bol i patnja mora adekvatno da se obeleži“, rekao je Dodik, ne skrivajući veliku radost i zadovoljstvo zboh uspeha.

  Aktuelni načenik Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je ne prihvata pobedu koju je proglasio njegov protivkandidat, Srbin Mladen Grujičić, jer, kako kaže, još je rano, a manifestaciju Srba, koji su već počeli da slave pobedu, nazvao je provokacijom.

  Duraković je, međutim, priznao da će rezultat biti tesan, ali tipuje na glasove „odsutnih“ i onih koji glasaju poštom.

  „Oni (Srbi) plasiraju svoju pobedu, oni ne znaju šta ćemo dobiti putem pošte, a 1.600 njih ima pravo da glasa na taj način“, rekao je Duraković.

  On je izrazio sumnju da je bilo neregularnosti u glasanju, odnosno da je bilo, kako je rekao, previše vozila iz Srbije i ljudi koji su samo došli da glasaju i otišli svojim kućama.

  Duraković je rekao i da strahuje od pobede srpskog kandidata, jer, tvrdi, to neće biti dobro za one Bošnjake „koji žive u Srebrenici, a preživeli su genocide“.

  „Sačekaćemo da vidimo šta je u pitanju. Da se sve ozvanični, a ako stvari krenu po zlu, mislim da bi moglo doći do ozbiljnih problema i velikog odlaska Bošnjaka iz Srebrenice“, rekao je on.

  Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je večeras da to što je ta stranka ostvarila na lokalnim izborima u BiH ne može se nazvati velikom pobedu, ali je pobeda, te da će najveće razočaranje biti ako Bošnjaci izgube Srebrenicu.

  Izetbegović je u prvom obraćanju nakon zatvaranja birališta rekao novinarima da je koalicija SDA – SBB definitivno pobednička, te da će se pokazati da je na izbore izašlo više od 80 odsto birača.

  Izetbegović je priznao poraz u jednom broju opština i gradova, ali je zadovoljan jer, kako kaže, važno je što SDA pobedila u svim opštinama u Sarajevu.

  „Osvojili smo glavni grad i glavni kanton“, rekao je Izetbegović, koji je uveren da će Srebrenica „ostati u rukama (Ćamila) Durakovića“.

  Upitan da li je razočaran rezultatima, lider SDA je rekao da, ako ne bude gubitka Srebrenice, neće biti ni razočaranja.

  Lider opozicione SDS-a Mladen Bosić rekao je da su izborni rezultati na lokalnim izborima kandidata SDS-a, ali i Saveza za promene veoma loši, a prvi rezultati za Banjaluku govore da je kandidat SNSD u vođstvu.

  Bosić je najavio da će uskoro biti izvršena analiza izbornih rezultata i pokrenuta odgovornost za loš izborni rezultat u ovoj stranci, počevši od njega.

  Na izborima za prvog čoveka Banjaluke ubedljivo je pobedio kandodat SNSD Igor Radojčić, što je potvrdio i kandidat opozicije i lider Saveza za promjene Dragan Čavić.

  Prema prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, na lokalne izbore u BiH izašlo je 53,88 odsto biračkog tela.U Republici Srpskoj glasalo je 707.711 građana, odnosno 59,49 odsto birača, u FBiH 974.190 birača, odnosno 50,61 dosto, dok je u Distriktu Brčko glasalo 41.239 građana, odnosno 49,15 odsto.

  Na lokalnim izborima u BiH glasalo je ukupno 1.723.140 birača, odnosno 53,88 odsto, saopštio je večeras u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com