• Naše Novosti

  Tasovac: Saplićete jedni druge umesto da se borite za branšu

  BEOGRAD – Najnovije saopštenje Udruženja novinara Srbije, a povodom konkursa za dodelu novca medijima, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenjuje kao još jedan pokušaj da se zamagli stvarnost, a bez namere da se ispoštuje bar minimum profesionalne odgovornosti.

  Ako udruženja činjenice tretiraju kao neobavezujuće, a citate kao materijal za selektivno prerađivanje, onda je to tužna potvrda da „tabloidizacija“ u Srbiji više nije problem samo žute štampe, navodi ministar u saopštenju.

  Na primedbu UNS-a da je on sa zakasnjenjem otkrio da „mala novinarska udruženja imaju nesrazmerno veliki uticaj u komisijama za sufinansiranje medijskog sadržaja“, te da je zaboravio da je te komisije formiralo ministarstvo na čijem je on čelu, ministar u tehničkom mandatu odgovara da su „predvodnici UNS-a“ svojevoljno odustali od ranijeg dogovora sa Medijskom koalicijom i da je ovog puta UNS insistirao da samostalno imenuje veći broj članova komisija na očiglednu štetu ostalih udruženja.

  Ministarstvo, kako je naveo, ne može da se meša u odnose unutar i između novinarskih udruženja, ali isto tako „odbija da bude kolateralna šteta međusobnih neslaganja i sujeta njihovih vođa“.

  Pošto je UNS odbacio predlog Ministarstva da i ove godine odluku o broju predstavnika pojedinačnih udruženja donese sama medijska zajednica, Ministarstvo se držalo prošlogodišnjih kvota, pa su tako UNS, NUNS, ANEM i Asocijacija medija imali četiri predstavnika; Lokal pres i NDVN – tri; a RAB – dva, objašnjava ministar, koji navodi da su članovi koje je predložio UNS bili Nino Brajović, Petar Jeremić, Olivera Kovačević i Vladimir Radomirović.

  Zbog toga i smatra da je nelogično i krajnje neprofesionalno što ga „nepoznata lica iz UNS-a“ sada pozivaju da preuzme odgovornost za način na koji su formirane komisije.

  Ministarstvo, tvrdi on, ne skida odgovornost sa sebe, ali smatra da su učesnici medijskih konkursa ravnopravni u pravima i obavezama.

  „Bez obzira na to kako prvaci UNS-a doživljavaju sami sebe i svoju organizaciju, ja na javnoj sceni ne delim svoje sagovornike u aktere prvog i drugog reda“, primećuje ministar, a onima koji bi, kako kaže, hteli da medijske konkurse uređuju po svom privatnom nahođenju, a istovremeno spopliću jedni druge, umesto da se bore za profesionalne i etičke standarde u svojoj branši, poručuje da time nanose veliku štetu sami sebi, ali još veću – građanima Srbije.

  Foto Tanjug/O.Toskić, arhiva

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com