• Gradovi

  140. godina od oslobodjenja Vlasotinca od Turaka i 56. rođendan Gimnazije „Stevan Jakovljević“

   

  Učenici i profesori Gimnazije „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu obeležili su 56. rođendan škole, koji se ove godine poklapa sa 140.  godišnjicom od oslobođenja Vlasotinca od Turaka i sto godišnjicom završetka Velikog rata, što je neizbežno odredilo temu svečane akademije.

  Ona je ovom prilikom nosila naziv „U zagrljaju majke Srbije“, a pripremili su je učenici na čelu sa prof. srpskog jezika i književnosti Sašom Stankovićem.

  Direktor Živan Šušulić podsetio je da je gimnazija u  ovoj godini dobila jedno od najznačajnijih priznanja u istoriji škole.

  -Na 13. Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokaz“ u Novom Sadu vlasotinačka gimnazija dobila je zlatnu medalju za kvalitet obrazovanja- rekao je, između ostalog, Šušulić.

  Tokom programa gimnazijalci su kazivali Streljinu besedu nakon poraza u Grdelici 1807. godine,  pesmu „Otadžbina“, Đure Jakšića, „Bojnu Pesmu“ Jovana Jovanovića Zmaja, Apel za Srbiju Viktora Igoa,  izjavu  350 uglednih Vlasotinčana u „Srpskim novinama“, objavljenu 12. aprila 1878. godine u kojoj se žestoko protive da Vlasotince bude deo Velike Bugarske i druge istorijske sadržaje.

  Na 56.rođendan vlasotinačke gimnazije okupili su se bivši đaci i profesori, predstavnici lokalne samouprave, javnih predizeća i ustanova. Zaposlenima su uručene jubilarne nagrade, a svečanosti je prethodilo zasađivanje drveta generacije u dvorištu škole.

  Bojana Stanojević

  Agencije Publika
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com