Gradovi

,,ЗА НЕЗАБОРАВ“ жртвама ОВК

Трагични догађаји у периоду од 11. до 22.јула 1998. године на подручју општине Ораховац на Косову и Метохији започети су оружаним нападом на Србе припадника тзв. ОВК и њихових сународника.

У том периоду киднаповано је и одведено у затворе и логоре ОВК више од 100 Срба  и Рома претежно цивила, а током напада убијено је седам лица.

Протерано је српско становништво из села Ретимље, Оптеруша, Зочиште и одведено у логоре ОВК

  1. јула 1998. акцијом делегације МКЦК у Приштини ослобођена је група од 35 цивила заробљена у Манастиру св. Врачи у Зочишту.

У тој групи биле су жене и два болесна мушкарца из села Ретимље и Оптерушa, монаси из манастира и старије особе из Зочишта.

Један број заробљених ослобођени су вољом команданата тзв. ОВК.

Захваљујући ослобођеним заробљеницима имамо сведоке од којих смо прикупили податке који описују трагичне догађаје.

Ораховачка општина има жртве и за време НАТО агресије страдају Срби бранећи своја насеља и државу.

Након потписивања Резолуције СБУН 1244 од 10. јуна 1999. године доласком КФОР-а и УНМИК-а на Косову и Метохији настављају се киднаповања и убиства невиних цивила српске и ромске националности.

Списак жртава се увећава из дана у дан.

Нажалост, данас нису са нама многи родитељи очевици догађаја који су умрли од бола и туге за својом децом и други блиски сродници.

Борили смо се заједно за ослобађање  живих, заробљених и задржаних у логорима ОВК. О детаљима догађаја говорили смо свим надлежним институцијама које су прикупљале податке о киднапованим, несталим и убијеним лицима.

Нада да се пронађу живи нестаје проналаском масовних гробница Малишево и Волујак 2005. године.

ДНК анализом идентификовано је тридесет и шест особа које су киднаповане у јулу 1998.године. Један број посмртних остатака киднапованих лица из периода 1999.-2000. прнађен је у појединачним гробницама и сахрањен у местима по жељи породица.

Породице скрхане болом и тугом за губитком својих најближих настављају да живе у расејању очекујући од правосудних органа хапшење починиоца злочина и повратак у своја родна места.

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и ове  године у знак сећања на дан масовног киднаповања 18. јула у 09:00  сати одржаће парастос у цркви Светог  Прокопија на Орловачи.

Након парастоса са породицама 25 сахрањених на парцели број 1 на гробљу Орловача положиће цвеће поред спомен плоче ,,ЗА НЕЗАБОРАВ“ свим жртвама.

Истог дана 18. јула 2018.год. у 11 сати одржаће се парастос у порти цркве Светог Јована у Великој Хочи поред споменика свим страдалим Србима на подручју општине Ораховац у периоду од 1998.-1999. и 2000.године ( 84 лица српске националности ).

Након парастоса од 12 сати у сали Дома културе у Великој Хочи одржаће се Академија посвећена страдалим Србима на подручју општине Ораховац.

Потврђен је долазак чланова породица, представника Координације српскихудружења са простора бивше Југославије и сродних Удружења породица косметских жртава, Комисије за нестала лица Владе Републике србије, Канцеларије за Косово и Метохију и других Владиних институција Републике Србије који раде на процесу решавања судбина киднапованих несталих и убијених лица  и остваривању права преживелих чланова породица и представника међународне заједнице.

Председник Удружења несталих

Верица Томановић

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh