Ekonomija

Boban Matić: Nezaposlenost u Nišu smanjena za 30 odsto

Niš — Broj nezaposlenih u Nišu ove godine je za devet odsto manji nego lane, a više od 30 odsto manji u odnosu na 2014. godinu.

Tome je značajno doprinelo otvaranje nekoliko novih fabrika, kaže za Tanjug direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić.

On je precizirao da je na evidenciji te filijale sada 38.217 nezaposlenih, odnosno, kada je samo Grad Niš u pitanju, tu 25.258 ljudi traže posao.

Matić ističe da je jedan od razloga za smanjenje broja nezaposlenih otvaranje fabrika u Nišu, uz aktivne mere zapošljavanja koje sprovodi NSZ.

Naveo je da se najviše traže radnici u prozivodnji za fabrike otovrene u Nišu, odnosno za tekstilnu i autoindustriju, prevashodno sa srednjom stručnom spremom, ali je povećano interesovanje i za svršene akademce, prevashodno za inženjere.

“Ono što nam daje nadu da očekujemo bolje sutra je i otvaranje dve fabirke sutra, Cumtobel i Imi, gde će raditi 2. 000 do 2. 500 ljudi, među kojima skoro 600 inženjera”, rekao je Matić.

Pojašnjava da mladi imaju veće šanse za zaposlednje, jer poseduju nova znanja i veštine, što svi poslodavci traže.

Dodao je da je prednost Niša što svake godine 2. 000 do 2. 500 mladih završe formalno obrazovanje, srednje ili visoko i jave se Nacionalnoj službi, kao i to što je to univerzitetski centar, sa renomiranim srednjima školama i fakultetima, sa kojih izlaze stručnjaci, koji lako dolaze do posla.

Ukazuje da otvaranje fabrika povećava konkurenicju na tržisatu radne snage, i to ilustruje primrerom da je dok su u ovom delu bile samo Jura i Beneton, po 10 ili 20 kandidata čekalo je na jedno mesto.

“Sada, kada se desi da nam poslodavac uputi zahtev i mi mu pošaljemo kandidata – ako poslodavac ne reaguje brzo, a javi se drugi, taj kandidat će otići kod njega…”, kaže Matić.

Dodao je da su potpisani i ugovori za prvi krug informatičkih obuka koje počinju 5. oktobra. Interesovanje je, kaže, bilo ogromno, biće i drugog kruga.

U prvom krugu konkurs je prošlo 75 Nišlija, koji će šest meseci imati obuku, a zatim i praksu u nekoj IT kompaniji.

IZVOR: TANJUG

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh