Ekonomija

Vlada podržava mlekare, i tako će ostati

mlekara mleko klanica kraveFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

I ubuduće će proizvođači mleka moći da računaju na podsticaj za unapređenje proizvodnje, rekla je Bogosavljević-Bošković pri poseti mlekari Zaječar.

„Uzmite kredite“

Govoreći o subvencionisanim kreditima, ministarka je istakla da ove godine vlada veliko interesovanje poljoprivrednika, te je za dva meseca primljeno više od 2.000 zahteva i do sada su za ove namene plasirana sredstva u iznosu od 2,7 milijardi dinara. Bogosavljević – Bošković je istakla da je u odnosu na 2015. godinu, ukupan iznos kredita povećan za 45 odsto. Poljoprivrednici kredite koriste kako za nabavku mehanizacije i opreme, tako i za podizanje zasada, nabavku životinja, stočne hrane i tako dalje, dodala je ona. Ministarka je pozvala poljoprivrednike da iskoriste ove izuzetno povoljne uslove kreditiranja sa niskom kamatnom stopom od tri odsto i fiksnom dinarskom ratom.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo što naši poljoprivrednici svakodnevno toj mlekari isporučuju mleko, kao i što mlekara ima dobar sistem rada i proizvodi sireve i mleko u prahu, kao i druge mlečne proizvode.

Ona je podsetila da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uspelo da u poslednje dve godine zadrži sve mere koje mogu da pomognu mlekarskom sektoru.

To se, podsetila je Bogosavljević – Bošković odnosi kako na podsticajna sredstva i premije za mleko tako i na niz drugih mera koje ministarstvo sprovodi kako bi pomoglo proizvođačima ne samo da nastave da se bave ovom proizvodnjom, već i da uvećaju svoja stada.

Ministarka je napomenula da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine daje 25.000 dinara po mlečnom grlu, uz premije za mleko, a takođe ima i mere podsticaja za nabavku opreme za primarnu proizvodnju i preradu.

Bogosavljević – Bošković je obišla i poljoprivredno gazdinstvo Ljubiše Mihajlovića u selu Gamzigrad, koji dnevno 300 do 350 litara mleka isporučuje zaječarskoj mlekari.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh