BG

Државној Штампарији Борба омогућено да преузме Новости

На Привредном суду у Београду усвојен је план реорганизације којим држава и званично може да преузме комплетно власништво над медијском компанијом. Компанија Новости је на корак да и званично буде враћена у државно власништво након што је 6. јула 2018. пред Привредним судом у Београду усвојен план реорганизације којим се омогућава повериоцима да уместо наплате дугова постану власници ове медијске куће, о чему је БИРН већ писао. Укупни дуг Новости износи преко 1,4 милијарде динара, од чега највећем повериоцу Штампарији Борба – 670 милиона динара.

Штампарија је 80 одсто у државном власништву и управо преко ње држава, која је требало да изађе из медија још пре три године, може да преузме комплетно власништво над медијском компанијом.

Штампарија Борба и Адико банка, имале су одлучујуће право гласа и обе су се изјасниле за усвајање унапред припремљеног плана реорганизације.

Против плана гласали су Министарство финансија – Пореска управа и мањи повериоци. Против овог решења, повериоци могу поднети жалбу Привредном апелационом суду.

План је предложио генерални директор Новости Срђан Мушкатировић који је представник већинског власника Милана Бека. Беко је 2006. године преко три своје оф-шор компаније купио пакет акција Новости које су му омогућавале контролу над фирмом. Беко поседује 62.3 одсто компаније, док је држава власник 29.5 процената.

Проблематика тог кључног пакета не види се у плану реорганизације. Решење које овај план пружа је да акције које поседује Беко пређу у власништво државе.

Закон о јавном информисању и медијима налагао је повлачење државе из медија до 1. јула 2015. године. Пре седам година трима фирмама Милана Бека одузето је право гласа и од тада држава практично самостално управља Новостима. Ипак, Беку је омогућено да на место директора постави свог човека, Срђана Мушкатировића.

Мушкатировић је одбио да да било какав коментар за БИРН.

Изворkazitrazi.rs

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh