Gradovi

11. МЕЂУНАРОДНИ СТУДЕНТСКИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА ОД 16. ДО 20. ЈУЛА У НИШУ

 

 

Међународни студентски фестивал фолклора окупиће ове године више од 500 учесника из осам земаља, који ће, од 16. до 20. jула, кроз игру, музику и песму, представити дух и традицију свог народа. Њихови домаћини су Студентски културни центар Ниш и Академски фолклорни ансамбл „Оро“.

Фолклорци из Грчке, Грузије, Бугарске, Боливије, Кине, Костарике и Мексика, као и из градова у Србији, од понедељка до петка боравиће у Нишу, у оквиру Међународног фестивала фолклора у организацији нишког СКЦ-а. Фестивал с годинама расте и развија се, те ће тако осим у Нишу, концерти бити одржани и у општинама Бела Паланка, Владичин Хан, Књажевац, Ћуприја и Ражањ. Ове општине су, заједно са ГО Медијана и градом Нишом, овогодишњи покровитељи фестивала.

„Желели смо да и ове године представимо српски индетитет ансамблима из иностранства, али да исто тако  Нишлијама и љубитељима фолклора из региона представимо игре, обичаје, традиције и културу различитих земаља. Трудимо се и да проширујемо сарадњу са осталим градовима и општинама, како би што већи број љубитеља фолклора уживао у величанственим концертима. Сигурни смо да ће наш регионални фестивал превазићи своје оквире у наредним годинама“, наводи Драгана Петковић, директорка СКЦ Ниш.

По традицији, на дан почетка фестивала, Обреновићевом улицом прошетаће сви учесници, дефиле почиње у 18 сати, а свечано отварање у 20:30ч.
Позивамо све Нишлије да заједно прошетамо Обреновићевом улицом и поздравимо све учеснике, а да затим и отворимо фестивал на Летњој позорници и да сви заиграмо са нашим гостима“, каже директорка Студентског културног центра Ниш.

Општине, које су део тима овогодишњег фестивала, кажу да ће дати све од себе да буду добри домаћини.

Први пут имамо прилику да угостимо оволико фолклораца и будемо део тима овог фестивала… Припремили смо и многа изненађења, потрудићемо се да све буде на виском нивоу, а да наредних година и наставимо сарадњу“, наводи Зорица Живковић, испред КУД „Сава Јеремић“ из Ражња.

И сарадници из Ћуприје наводе да се радују што су део овако велике манифестације.

Сарадња са СКЦ-ом и организација једне овакве манифестације је веома значајна за нас, пре свега јер нам долази велики број гостију из иностранства. Наш домаћин КУД „Железничар“ помоћи ће нам да госте, на најбољи начин, упознамо са туристичким потенцијалима наше општине.“, навела је Јелена Петровић, из Туристичке организације Ћуприје.

Завршни концерт заказан је за петак 20. јул у Парку Светог Саве, када ће се сви ансамбли који учествују на фестивалу поздравити са нишком публиком, а свечаном затварању претходиће и дефиле учесника.

Иначе, карте за отварање фестивала могу се набавити сваког дана у кафеу Летња позорница, по симболичној цени од 200 динара. Уколико у понедељак, 16. јула буде кише, концерт ће се одрћати у Дому војске.

Д.К.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh