Društvo

Бела Паланка потписница Меморандума о разумевању на пројекту „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“

„Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“

Председник Општине Бела Паланка Горан Миљковић и представник организације Хелп Бане Станојковић, потписали су Меморандум о разумевању на пројекту „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“.

Финансијер пројекта је Шведска агенција за међународни развој и сарадњу Сида, а реализатори Хелп у сарадњи са Општином Бела Паланка.

Меморандум дефинише оквире сарадње на пројекту чији је општи циљ активирање предузетничког потенцијала угрожених категорија становништва и њихово социо-економско осамостаљивање, у складу са демократским принципима и вредностима у процесу придруживања Србије Европској унији.

Пројектом ће бити обезбеђен бољи приступ тржишту рада за младе Роме, Ромкиње и друге угрожене групе становништва са територије општине Бела Паланка.

’’Меморандум омогућава спровођење пројекта на територији општине који пружа изузетне могућности за развој предузетништва и смањење сиромаштва.

Пројектне активности биће реализоване путем три компоненте: самозапошљавање путем доделе грантова у опреми, затим организовањем радне праксе као и изграђивањем капацитета неформалних сакупљача секундарних сировина путем организовања различитих видова обука.

Прва компонента пројекта подстиче самозапошљавање и то је оно на чему локална самоуправа већ ради како би помогла нашим суграђанима да сами покрену сопствени посао.

Пројекат подразумева и спровођење радне праксе за младе до 26 година старости код послодавца.

Након завршене праксе, послодавцима се пружа могућност да запосле практиканте на период од минимум 12 месеци, где ће послодавци имати могућност да добију донацију у виду опреме у износу од 2500 евра , по радном месту. ’’- истакао је Горан Миљковић.

Меморандум о разумевању између општине Бела Паланка и организације Хелп је први корак ка спровођењу пројекта, а наредне пројектне активности биће накнадно дефинисане Уговором о сарадњи.

Иначе, Пројекат ’’Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“ реализује Хелп у периоду од октобра 2017. до септембра 2020. године у 19 општина и градова у Републици Србији.

Пројектом је , у свим циљним градовима и општинама, планирана додела укупно 310 грантова у вредности од 1500, 2400 и 3600 евра, као и плаћено стажирање за 25 младих без званичног школског образовања.

Љ.П.

(Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Бела Паланка. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства)

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh