• Gradovi

  Да ли је Јутки требало судити у Брусу

  Врховни касациони суд (ВКС) ће, чим му буду достављени списи предмета у поступку против Милутина Јеличића Јутке, оптуженог за полно узнемиравање Марије Лукић, одлучити да ли ће суђење доскорашњем председнику општине Брус бити настављено пред Основним судом у овом граду или пред неким другим у Србији.

  Предлог за преношење месне надлежности коју је поднела Светлана Радојковић, судија Основног суда у Брусу којој је овај предмет додељен у рад, како је „Политици” потврђено у Врховном касационом суду, стигао је у овај суд, али су за доношење одлуке потребни и списи предмета који се – чекају.

  Након што предмет буде достављен највишој судској инстанци у Србији, захтев ће бити разматран, а могућности суда су, како је јуче казао Драгомир Милојевић, вршилац дужности председника ВКС, да га усвоји и за даље поступање одреди неки други суд у Србији или да га одбије.

  – Предлог за преношење месне надлежности вероватно је тражен због опште атмосфере у вези са суђењем и заинтересованости јавности, а вероватно је и тај судија осећао неки притисак – казао је Милојевић.

  Према подацима ВКС, предлог који је поднела судија један је од 121 који је од почетка године до јучерашњег дана стигао у овај суд.

  – Прошле године укупно је поднето 235 предлога за преношење месне надлежности, од чега је усвојено 184. У 2017. години од 146 поднетих захтева, усвојено је 92. Када кажемо да је захтев усвојен, то значи да је предмет дат у надлежност другом суду – казала је за наш лист Биљана Ракић, портпарол ВКС.

  Који су најчешћи разлози због који се предлаже преношење месне надлежности у овом суду, нису могли да кажу с обзиром на то да се оваква евиденција не води, односно требало би сваки предлог посебно погледати.

  Адвокат Боривоје Боровић, пуномоћник оштећене Марије Лукић, подсетимо, тражио је на последњем главном претресу изузеће поступајућег судије и председнице суда, иако је знао да су му процесне могућности као пуномоћника оштећене врло сужене и да његов предлог неће бити усвојен уколико га тужилац не подржи. Међутим, на питање судије да ли подржава предлог, тужилац је на претресу казао да „оставља суду на оцену”.

  – Суд је одбио овакав мој предлог, али је председница Основног суда у Брусу одредила другу судију да поступа у овом предмету. Да ли је она, на неки начин, уважила мој приговор на досадашње вођење поступку или је у обзир узела чињеницу да судија на јесен иде у пензију или да трпи притиске, не могу да кажем – казао је Боровић за наш лист.

  Нова судија у овом предмету Светлана Радојковић је, према речима Боровића, обавестила пуномоћника писаним путем да је ВКС поднела предлог за преношење месне надлежности, односно да поступак убудуће води судија неког другог суда у Србији.

  – Готово да сам сигуран да ће захтев бити усвојен. Није ми битно да ли ће бити одређен суд у Београду или неком другом граду. Важно ми је да то буде суд који ће бити ван утицаја Јеличића и људи око њега. Мислим да списи предмета нису послати Врховном суду да би се поступак одлучивања одуговлачио. Не може суђење да се одржава у судници испред које у току суђења присталице Јеличића вичу и бахато се понашају. Мислим да би прихватање предлога за промену месне надлежности било најбоље решење. Такође, сматрам да је ово суђење озбиљна опомена српском правосуђу – каже пуномоћник оштећене Марије Лукић.

  Суђење Милутину Јеличићу Јутки од почетка прате тензије и инциденти. Иако је уз Марију Лукић, бившег челника општине Брус због полног узнемиравања пријавило још шест жена, њихове кривичне пријаве никада нису стигле до суда уз образложење да нема довољно доказа.

  – Због онога што жене трпе у Брусу, смислио сам да се у овом граду организује прикупљање потписа за протеривање Јеличића из града. Припремљени су дописи организацији „Амнести интернешенел” и свим амбасадама о ономе што трпи Марија Лукић, али и друге жене у Брусу – каже адвокат Боровић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com