• Društvo

  13. „Дани Банице“ у Белој Паланци

   

  Најпосећенија и сада већ традиционална  манифестација „Дани банице“ у Белој Паланци одржана је протекла три дана уз присуство више од 30000 туриста из Србије и земаља региона.

  Посетиоци су уживали у културно-уметничком програму у коме су наступиле познате звезде домаће естраде, фолклорни ансамбли, музички таленти, певачке и балетске групе.

  Организована је и дечија Олимпијада, односно  такмичење деце у припеми банице и презентација иностраних кухиња.

  13. по реду “Дане банице” поред бројних гостију из земље и иностранства, посетио је и државни секретар Министарства пољопривреде у Влади Републике Србије Велимир Станојевић.

  Он је са председником општине Бела Паланка Гораном Миљковић обишао штандове и “Врткин врт” који је први пут ове године нашао своје место на манифестацији и то са циљем промоције паприка вртке која успева једино у белопаланчаком крају.

  Станојевић истиче да је веома добро што је руководство Беле Паланке препознало пољопривреду и туризам као две гране које могу да подстакну економски развој општине.

  “Посебно је добро што мале општине раде на брендирању одређених пољопривредних прехрамбених производа.

  Ми нисмо велика земља, али се одликујемо разноликостима када су прехрамбени производи у питању.

  Ти брендирани производи углавном потичу из малих неразвијених општина са истока и југа наше земље.

  Општина Бела Паланка чини велике напоре да брендира паприку вртку и добиће подршку”, изјавио је Станојевић.

  Он је рекао да ће општина Бела Паланка добити подршку државе када је у питању брендирање вртке и подсетио да и држава и општина издвајају значајна средства за подстицај пољопривредне производње.

  Председник општине Бела Паланка  Горан Миљковић је подсетио да је манифестацију “Дани банице” покренуло удружење “Мирис завичаја”, а уз максималну подршку руководства општине, манифестација је постала позната не само у земљи него и у иностранству.

  ‘’Препознали смо туризам као покретача економског развоја и улажемо у манифестације које на најбољи начин промовишу туристичку понуду Беле Паланке.

  Очекујемо ове године обарање свих рекорда на манифестацији ‘’Дани банице’’.

  Прошле године смо имали 270  пријављених такмичара, ове године већ 310 у све 4 категорије (Слана традиционална, Слатка традиционална, Интегрална и Kреативна категорија).

  Рекорд је оборен и у дечијем узрасту, па је у Радионицама и Олимпијади у припреми банице учествовало више од 150 најмлађих дечака и девојчица који ће, ако је судити по приказаном, бити врсни кувари.

  Оно што је специфично за “Дане банице”  то је да у организацију манифестације није укључена само Туристичка организација општине већ сва јавна предузећа и установе и сви грађани који својим идејама могу да допринесу да манифестација буде из године у годину све боља”, рекао је Миљковић.

  Kонцертом Драгице Радосављевић Цакане и фолклорних ансамбала из Србије и Бугарске завршен је први дан најпознатије белопаланачке манифестације.

  Велику пажњу посетилаца Беле Паланке током Дана банице привукао је „Врткин врт” посвећен паприци вртки као неизоставној у традицији белопаланачког краја.

  Посетиоцима који су први пут дошли у Белу Паланку, сналажење је оклакшала сигнализација у виду маскота манифестације, те је свима био лакши пут до манифестације.

  Домаћим и међународним кухињама се поправљао апетит, музиком расположење.

  Поред Цакане која је наступила прве вечери, посетиоци су уживали уз музику и песме познатих звезда Неде Украден и Ане Бекуте, а велико интересовање изазвао је наступ Дејана Петровића и Биг Бенда.

  Маскоте су такође имале запажену улогу и сликањем са посетиоцима остављале трајне успомене на „Дане банице 2018.”.

  На чаробном „Врелу” одржан је и „Сајам старих и уметничких заната” на коме је више од 100 такмичара из Србије представило своје рукотворине.

  Према подацима Туристичке организације Беле Паланке, број посетилаца из земље и иностранства је био другачији у односу на претходне године.

  Забележен је већи број туриста из Србије, а нешто мање из Бугарске и околних земаља.

  За три дана манифестације Белу Паланку је током “Дана банице“ посетило више од тридесетак хиљада туриста.

  Судећи по њиховим утисцима и похвалама на рачун манифестације, могу се очекивати наредних година још успешнији Дани банице, уз Роштиљијаду најпознатије гастро-туристичке манифестације на југу Србије.

  Текст: Љубомир Костић

  Фото: Д.К.; Н.П.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Бела Паланка. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com