Ekonomija

Devizne rezerve: Godišnji rast 55 miliona evra

narodna, banka, srbije, pametne, zgrade, nbs, beogradFoto: Mondo/ Stefan Stojanović

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju januara ove godine iznosile su 10,1 milijardu evra, što je za 273,5 miliona evra manje u odnosu na decembar 2015. godine, saopštila je danas NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 261 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga.

Veći odlivi iz deviznih rezervi u januaru realizovani su po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka i intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu u ukupnom neto iznosu od 419,2 miliona evra.

Uz to, odlivi su realizovani po osnovu isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima, izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima i otplate duga MMF-u na ime iskorišćenih sredstava u okviru stendbaj aranžmana iz 2009. godine u ukupnom iznosu od 138,4 miliona evra.

Ostali odlivi iznosili su 3,1 milion evra neto.

Veći devizni prilivi u januaru ostvareni su po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 159,6 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 38,3 miliona evra, kao i po osnovu kamata i donacija u iznosu od 14,1 milion evra.

Ostali prilivi iznosili su 30,6 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju januara iznosile su 8,4 milijarde evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosila je 685,6 miliona evra i bila je za 314,9 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu.

Dinar je u januaru nominalno oslabio prema evru za 1,3 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 290 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh