Analize I Kolumne

Дипломац Универзитета у Нишу може да буде министар у Подгорици, али не и у Београду

Веровали или не, у новој Влади Републике Црне Горе нема дипломаца приватних универзитета у Србији, а нема ни оних који су школе завршавали „под старе дане“. Влада је пуна „обичних“ стручњака који су завршили државне факултете у Црној Гори и у Србији, а неки су завршили факултете у иностранству, као владини стипендисти. (Један министар је, рецимо, основне студије завршио на јапанском језику.)

Један министар је, чак, дипломирао на Универзитету у Нишу.

Наравно, оваква Влада је инфериорна у односу на новоизабрану србијанску Владу. У Београду седе министри којима су поништаване докторске дипломе, који су академска звања стекли на престижним домаћим приватним школама… Да упростимо, у Подгорици су министри „штребери“, а у Београду су министри „махери“.

Иначе, нико у актуелној Влади Републике Србије није се школовао на универзитетима у Нишу, Крагујевцу или Приштини (Косовској Митровици), као ни на Државном универзитету у Новом Пазару.

Резултати рада новоизабраних влада ће, вероватно, бити сагласни њиховом саставу.

У наставку, прочитајте како је састав нове црногорске Владе представљен на интернет порталу Нова С, https://nova.rs/region/od-floride-do-oksforda-ovo-su-eksperti-vlade-crne-gore/.

Љубомир Костић

 

Нову Владу Црне Горе, чији је састав предложио мандатар Здравко Кривокапић, чиниће искључиво експерти. Иако је идеја да политичари не чине нову извршну власт изазвали негодовање одређеног дела политичке елите, Кривокапић је успео да спроведе свој план у дело, те је тако данас својим коалиционим партнерима представио имена будућих министара.
Нови министри, поред тога што су стручњаци за области у које спадају њихови ресори, махом су повратници из иностранства, односно људи који су високо образовање стицали на Западу.
Представљамо вам биографије Кривокапићевих кандидата за нови састав Владе Црне Горе:

Ратко Митровић – министар екологије
Ратко Митровић је дипломирао на Архитектонско грађевинском факултету Универзитета у Нишу 1981. године, на два одсека: За изградњу и пројектовање објеката високоградње и за изградњу и пројектовање грађевина инфраструктуре.
У марту 1994. године завршио је докторску дисертацију на Техничком факултету у Новом Саду под називом “Техничко-технолошко моделирање организационих структура грађевинских предузећа у тржишним условима пословања”. Од марта 1997. до марта 1998. био је на постдокторским студијама на Факултету за Архитектуру на Универзитету на Флориди. Током поменутог периода радио је на истраживањима из области савремених технологија и материјала код изградње објеката високоградње.
Како се наводи, Митровић се у последњих пет година бави истраживањима из области управљања пројектима у БИМ технологијама, новим технологијама и материјалима, обновљивим изворима енергије. До сада је урадио, наводи се, више десетина оригиналних идејних решења хидроенергетског искоришћавања водотока, од којих је петнаест ауторски заштитио. Поред тога, интензивно се бави проналазаштвом.

Никола Терзић – министар полиције
Нови министар унутрашњих послова Црне Горе, ради у адвокатској канцеларији “Терзић”. Област његовог деловања чине привредно, стечајно и имовинско право. Завршио је Правни факултет у Подгорици.
Ђорђе Радуловић – министар спољних послова
Радуловић је запослен у Канцеларији за европске интеграције, као директор једне од дирекција. Његова пословна биографија још увек није у потпуности доступна. Очекује се да његов избор, као и ЦВ, јавности предочи мандатар за састав нове Владе Црне Горе Здравко Кривокапић.

Јаков Милатовић – министар економског развоја
Милатовић је магистрирао економију на Универизету Оксфорд као стипендиста британске владе. До сада је радио као економиста у Европској Банци за обнову и развој. На почетку своје каријере радио је у истој институцији у Лондону, да би након тога прешао у Подгорицу. Радио је за Дојче банку у Франкфурту, а био је и аналитичар у области управљања ризиком НЛБ групи у Црној Гори. Студије је завршио у Подгорици, а својевремено је био проглашен најбољим студентом са просечном оценом 10. Добитник је стипендија Европске уније, Владе Аустрије и Владе Сједињених Америчких Држава.

Младен Бојанић – министар капиталних инвестиција
Бојанић је некада био посланик у Скупштини Црне Горе. На председничким изборима 2018. године, био је нестраначки кандидат за шефа државе на предлог опозиције. Диплому је стекао на Економском факултету у Подгорици. Радно искуство је стицао у берзанским компанијама, односно на пословима брокера и дилера на тржишту капитала. Функцију директора “Неx Монтенегроберзе” је обављао до 2006. године. У свом радном веку био је члан одбора удружења банака, финансијски организација и осигурања Привредне коморе Црне Горе. Током 2011, обављао је функцију заменика председника Савеза економиста Црне Горе.

Александар Стијовић – министар пољопривреде, шумарства и водопривреде
Стијовићева биографија још увек није у потпуности доступна јавности. Међутим, оно што се зна, јесте да је у прошлости обављао функцију техничког саветника у ГДи ГРОУП ЛЛЦ и председника Управног одбора Института за шумарство Црне Горе.

Весна Братић – министарка просвете, науке, културе и спорта
Братић и те како добро познаје мандатара за састав нове владе Црне Горе Здравка Кривокапића. Наиме, она је наследила њега на месту председника невладине организације “Не дамо Црну Гору”. Рођена је у Требињу, а основу и средњу школу је завршила у Билећи. Дипломирала је на Филозофском факултету у Никшићу 2000. године, на одсеку за енглески језик и књижевност.
Током 2003. године, Братић је била ангажована као сарадник у настави Институту за стране језике. Постдипломске магистарске студије је завршила на Филолошком факултету у Београду, а ту је током 2007. године одбранила магистарску тезу из области модерне српске и америчке књижевности. Њен рад се бавио анализом проповедног поступка Александра Тишме и Виљема Фокнера.

Јелене Боровинић Бојовић – министарка здравља
Нова министарка здравља Црне Горе биће Јелена Боровинић Бојовић, начелница пулмолошке клинике Клиничког центра Црне Горе.
Боровинић Бојовић је један од водећих лекара у Црној Гори. Током пандемије коронавируса она и њен лекарски тим су одржавали функционалним црногорски здравствени систем. Управо је то, према речима нашег саговорника из Демократског фронта упућеног у догађаје око формирања нове владе, разлог због којег је Боровинић Бојовић заслужила министарску позицију.
“Она није излазила из болнице, била је у ‘рововима’ све време и жртвовала се за своје пацијенте. Сви који су имали прилику да сведоче њеном раду, знају да је она изузетан стручњак”, наводи извор Нова.рс.
Подсетимо, Боровинић Бојовић је у претходном периоду водила бригу о лечењу митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је успео да се излечи од коронавируса, али је услед слабости организма преминуо од последица заразе.

Милојко Спајић – Министарство финансија и социјалног старања
На чело министарства финансија у новој влади доћи ће финансијски стручњак Милојко Спајић. Имајући у виду да туристичка сезона у Црној Гори готово да није ни постојала и да се ова земља због пандемије сусреће за озбиљним економским проблемима, именовање Спајића је логичан избор, објашњава наш саговорник.
“Реч је о човеку који се остварио у свету као један од најбољих финансијских стручњака”, објашњава извор нашег портала.
Недавно је мандатар за састав нове владе Црне Горе Здравко Кривокапић истакао да ће он именовати новог министра финансија, а Спајић је један од оних који се уклапају у његов концепт експертске владе.
Спајић је нестраначка личност, а током парламентарних избора био је члан Кривокапићевог саветничког тима. По струци је магистар финансијског инжењеринга, основне студије је завршио на јапанском језику као стипендиста јапанске државе. Мастер диплому је стекао у Паризу, а радио је на Вол Стриту, Сингапуру и Токију. Како је речено нашем порталу, Спајић се недавно вратио у Црну Гору са намером да својим знањем и искуством допринесе економији државе.

Тамара Срзентић – министарстарка јавне управе, дигиталног друштва и медија
Према биографији доступној на друштвеној мрежи Линкедин, Срзенић има више од 15 година искуства у владиној реформи, вођењу политике и дигиталне трансформације, а у њеном ЦВ-у такође стоји да је “поносна Цетињанка и Црногорка”. Према доступним информацијама, Срзнић је дипломирала је на Државном универзитету Калифорније и магистрирала на Универзитету Темпле у Филаделфији. До сада је била запослена у Канцеларији гувернера Калифорније.

Владимир Лепосавић – министар правде и мањинских права
Лепосавић је рођен 1984. године у Бару. Дипломирао је 2008. године на Правном факултету у Београду. Троструки је добитник награде Универзитета у Београду за стручне радове из области правних и економских наука. Специјализовао се у областима међународних и људских права на Правном факултету у Вашингтону, а докторирао је на тему међународне заштите мањина 2016. године на истоименом факултету у престоници Србије.

Дритан Абазовић – министар одбране
Абазовић је сновну школу и Гимназију завршио је у Улцињу. Дипломирао је на Факултету политичких наука, смер Политикологија, Универзитет у Сарајеву, стекавши звање дипломираног политиколога. Био је студент генерације и добитник “Златне значке” и “Златне повеље” Универзитета у Сарајеву. Магистрирао је 2008. године на Факултету политичких наука Универзитета Црне Горе, на смеру Међународни односи. Докторирао је 2019. године на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву, где одбранио је докторску дисертацију на тему “Глобална политика – Етички аспекти глобализације”. Председник је Грађанског покрета Уједињена реформска акција (УРА) и носилац коалиционе листе “Црно на бијело“, која је на Парламентарним изборима 2020. године освојила четири мандата.
Подсетимо, мандатар за састав владе Здравко Кривокапић представио је данас кадровска решења за извршну власт. Пре него што предлог буде достављен парламенту, мандатар треба да добије сагласност партијских органа владајућих коалиција.

 

Војислав Милованчевић

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh