• Kultura

  Dirigent Dejan Savić gostovao u Rusiji

  BEOGRAD – Dirigent i vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić boravio je u Rusiji i na poziv Gubernatorskog simfornijskog orkestra iz Irkutska, u sibirskim gradovima Angarsku i Irkutsku muzički, uobličio i dirigovao izvođenjem naširoko popularne i poznate Betovenove Devete simfonije.

  U vrhunskom ansamblu umetnika osim orkestra, našli su se i hor koji deluje kao sastavni deo ove sibirske muzičke institucije, te renomirani solisti sopran Marija Toščeva i mecosopran Ekaterina Pereverzeva, dok su gosti bili tenor Dima Plotnikov i bariton Dalaj Žargalov.

  U Angarsku, gradu osnovanom pre 65 godina na nalazištima nafte i gasa, u prelepom pozorištu izgrađenom odmah po ustanovljenju mesta, publika je do poslednjeg mesta ispunila dvoranu i burnim aplauzom ispratila umetnike.

  Dan kasnije, u Irkutsku, gradu koji ima veoma razvijen muzički život kao i brojne kulturne sadržaje, ponovo je prepuna dvorana stojeći ispratila umetnike, koji su kao iznenađenje imali i podršku iz samog auditorijuma.

  Naime, ideja da se deo publike pridruži članovima hora sa svojih mesta, izvodeći zajedno one najpoznatije taktove „Ode radosti“, u potpunosti je uspela i izazvala dodatno oduševljenje prisutnih, tako da je slogan „Pevajmo Odu radosti zajedno“ kojim se najavljivao ovaj događaj, u potpunosti opravdao očekivanja, navedeno je u saospstenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

  S obzirom na izraženu želju domaćina da se saradnja sa umetnicima iz Srbije nastavi, kao i na više nego topao i srdačan prijem, Dejan Savić je već predložio neke projekte i programe u kojima će se do kraja godine naći eminentni domaći muzički stvaraoci iz Narodnog pozorišta, dok će srpski nacionalni teatar predstaviti vrhunske umetnike iz irkutskog regiona do kraja svoje sezone.

  Narodno pozorište podseća da je iz Irkutska rodom Denis Matsujev, jedan od najboljih pijanista današnjice, umetnik koji je u svome gradu osnovao Muzički centar sa dvoranom i studijima za mlade muzičare, inače pijanista koji bar nekoliko puta godišnje u Irkutsku nastupa sa Gubernijskim orkestrom ili na resitalima.

  Maestro Savić je pozvan da i iduće sezone izabere program kojim će realizovati gostovanje i tako nastaviti saradnju sa Gubernatorskim simfonijskim orkestrom.

  Foto Narodno pozorište

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com