• BG

  DSS: Dijalog o Kosovu je farsa, Djurić bi više voleo da priča s numizmatičarima

  Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da ta stranka neće učestvovati u farsi zvanoj unutrašnji dijalog o Kosovu i ocenio da bi predsednik Radne grupe za pružanje podrške dijalogu Marko Djurić više voleo da na tu, za Srbiju i srpski narod sudbonosnu temu, razgovara s predstavnicima numizmatičara.

  „U toj farsi DSS neće učestovati“, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare povodom održavanje prve sednice Radne grupe za pružanje podrške unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio sredinom leta.

  On je naveo da je DSS zbog važnosti te sudbonosne teme nameravala da učestvuje u dijalogu o Kosovu i podrazumevala je da će se on odvijati u okvirima Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i da je smatrala da će u u njemu učestvovati relevantni faktori poput Srpske pravoslavne crkve i političkih partija, a ne da će poziv biti upućen baš svima.

  „Aleksandar Vučić od unutrašnjeg dijaloga pravi farsu, osmišljen je tako da ne da nikakav rezultat“, rekao je Jovanović i naveo da je Vučić pozvao sve da se uključe u dijalog filateliste, hokejaške klubove Zvezdu i Partizan, nevladine organizacije, udruženja gradjana, numizmatičare, filateliste, sve ustanove, pa i decu u vrtiću …

  Ovakav koncept je, kako je ocenio, osmišljen da bi se gradjani pripremili za bolne kompromise ili da bi se njime kupovalo vreme, a šta god je od ta dva razloga pravi nije dobro, ocenio je Jovanović i dodao da DSS, zbog toga što Srbija ulazi u fazu predaje Kosova, radi na okupljanju suverenističkih snaga koje smatraju da se budućnost neće obezbediti na taj način.

  Prema njegovim rečima, za DSS je važna forma dijaloga na koji način se razgovara o tom najvažnijem srpskom pitanju.

  Jovanović je ocenio da za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji ne postoji nijedan valjani razlog i pokazuje da vlada nema viziju i radi stihijski, ali i da ne zaslužuje da bude na mestu na kome se nalazi.

  Prema njegovim rečima, ta tema se veštački nameće.

  Predsednik DSS-a ocenio je i da su pogrešne kritike iz Brisela angažovanja kao predavača na Vojnoj akademiji generala u penziji Vladimira Lazarevića, osudjenog u Haškom tribunalu za ratne zločine.

  On je naveo da je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pogrešila kada je ocenila da je Srbija trebalo da poštuje evropske standarde kada je angažovala generala Lazarevića.

  „Lazarević je časno odbranio zemlju… osudio ga je sud čiji je pravni karakter upitan… Ne vidim problem zbog njegovog angažovanja, jer ima zavidno ratno iskustvo. Ako takav čovek nije predavač, ne znam ko bi trebalo da bude“, rekao je Jovanović upitan da prokomentariše kritike koje su stigle iz EU zbog angažovanja Lazarevića.

  .

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com