• Ekonomija

  Đuričin: Većim primanjima na krizu, veća potrošnja-veći rast

  BEOGRAD – Međunarodni monetarni fond napravio je drugi po redu presedan u Srbiji, jer je nakon pregovora sa Vladom Srbije, suprotno svojoj uobičajenoj praksi, Fond popustio i dozvolio povećanje plata i penzija, a profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin ukazuje da je taj potez MMF-a – interesantan.

  „Interesenatno je što je MMF prihvatio povećanje, jer je njegova uloga pre svega i da brani interese poverilaca, a važno im je da se redovno finansiraju dugovi. Povećanja nisu značajna, ali jesu simbolična”, rekao je Đuričin za TV B92.

  Upitan da li su povećanja utemeljena na ciframa, Đuričin navodi da je predlog vlade i Ministarstva finansija bio da se ide s povećanjem koje mogu da finansiraju predlogom budžeta za narednu godinu.

  Prema njegovim rečima, povećanje plata i penzija predstavlja i odgovor na ekonomsku krizu, jer se, rastom primanja, otvara prostor da privredni rast, koji se do sada zasnivao na investicijama i izvozu, bude baziran i na potrošnji stanovništva.

  Đuričin ukazuje i na psihološki faktor povećanja.

  „Tu se pojavljuje i jedan psihološki faktor, jer svi vole pozitivan trend, pa su i očekivanja još pozitivnija“, kaže Đuričin i ističe da pozitivan trend pozitivno utiče i na očekivanja investitora.

  Premijer Aleksandar Vučić je danas najavio da je sa MMF postignut dogovor da plate za prosvetu, zdravstvo, vojsku, policiju, kulturne ustanove budu od 5-7 odsto, dok će svih oko 1.780.000 penzionera u Srbiji u ovoj godini moći da računaju na jednokratnu pomoć od 5-6.000 dinara.

  Trajno povećanje najstariji građani bi mogli da očekuju u 2017. godini.

  Foto Tanjug/ O. Toskić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com