Društvo

Експедиција “Стазама славних предака“ стигла на Чакор

EKSPEDICIJA

Екипа експедиције „Стазама славних предака“ стигла је вечерас на Чакор.

Данас је пређена деоница од 34 километра и сада се налазе на надморској висини од 1900 метара.

Екипа експедиције „Стазама славних предака“ кренула је рано јутрос из Пећке патријаршије.

На путу кроз Руговску клисуру морали су да савладају тешку деоницу до Чакора.

Време је данас било идеално за овај тежак подухват.

На територији Косова и Метохије екипа није имала никакве проблеме и непријатности и са поносом је носила реплику ратне заставе Србије из 1915. године.

Чланове експедиције  у Пећкој патријаршији синоћ је посетио епископ Рашко – Призренски и Косовско – Метохијски владика Теодосије који је благословио пут.

Екипа је добила и благослов Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја.

Експедиција наставља свој пут према Мурину и Андријевици у недељу у 6.30.

Чланове експедиције очекује марш дуг 240 км, стазама и путевима којима се кретала славна  војска Краљевине Србије  пре тачно 100. година, од 03.-21. децембра 1915. године.

Пре поласка, на пријему  у команди Војске Србије у Нишу, командант Копнене војске  генерал потпуковник Милосав Симовић уручио је вођи експедиције Милану Лапчевићу реплику ратне  заставе Војске Србије из 1915. године коју ће експедиција са поносом носити дуж целог  пута.

EKSPEDICIJA2

Током повлачења преко Албаније 1915. године и поред бројних напада српске снаге године нису дозволиле да  српска застава падне у руке непријатеља.

Генерал Симовић рекао је да се нада да ће овакве експедиције постати пракса у обележавању великих јубилеја и одавању почасти јунацима страдалим током “Албанске голготе“.

EKSPEDICIJA4

Свечани испраћај екипе организован је на платоу испред зграде Универзитета у Нишу, где је пре  сто година заседала Влада Србије и где је донета одлука о повлачењу преко Албаније.

Велики број Нишлија испратио је у петак у подне екипу на марш у част славних предака.

EKSPEDICIJA3

Екипа планинара и ентузијаста је у саставу: Милан Лапчевић, Владислав Ценић, Батица Павловић, Наташа Јањић, Марина Станковић, Бојан Раденковић, Зоран Поповић, Драган Жика Стојановић и Милан Петковић.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh