Zabava

Festival nauke: Jubilej za čistu desetku

 

Slide

Jovićević: Ideja je da prikažemo Tesline uticaje na nauku

 

 

Slide

Najavljen program 10. Festivala nauke

 

 

Slide

Jovanović: Cilj je da gledamo u budućnost

 

 

Slide

Patenković: Ove godine preko 30 interaktivnih postavki

 

 

Slide

Đorđević: Festival nauke je svake godine bolji

 

 

Pod sloganom „Čista desetka“, Festival nauke biće održan 10. put od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu, uz učešće više od 650 mladih naučnih komunikatora, a posetioce očekuje veći broj interaktivnih postavki nego prošle godine.

BEOGRAD – Pod sloganom „Čista desetka“, Festival nauke biće održan 10. put od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu, uz učešće više od 650 mladih naučnih komunikatora, a posetioce očekuje veći broj interaktivnih postavki nego prošle godine.

„Slogan ovogodišnjeg festivala odabrali smo, jer mislimo da je vreme da damo čistu desetku našim učesnicima i posetiocima i da smo svi zajendo zalužili čistu desetku za veliki uspeh promocije nauke u Srbiji“, rekla je Tanjugu direktorka festivala Ana Jovanovć.

Ona je podsetila da su pre devet godina ušli u poprilično napuštenu zgradu Geozavoda i na 800 kvadratnim metara napravili pionirske korake u promociji nauke, inspirišući pojedince, škole i od tada je u Srbiji nastalo više od 20 festivala nauke.

„Treba samo da uđete u vizuru jednog sedmogodišnjaka ili osmogodišnjaka koji je tada prvi put ušao u zgradu Geozavoda, video nešto novo i drugačije, sve te naučne descipline su njemu bile na drugačiji način predstavljene. Sada je tinejdžer i ako je redovno dolazio na Festival nauke, ima potpuno drugačiju perspektivu i mislim da smo mu pomogli da sagleda, da vidi i možda shvati čime želi da se bavi. To je naš najveći uspeh“, rekla je Jovanović i dodala da im je cilj da gledaju u budućnost, približe se svim generacijama i slušaju njihove želje.

Direktor Centra za promociju nauke i nekadšnji koordinator Festivala nauke Nemanja Đorđević istakao je da je ta manifestacija iz godine u godinu obučavala svoju publiku da sve više zna i sve više sumnja i da uobičajne eksperimente ne smatra novim.

„Festival nauke je zbog publike svake godine daleko zanimljiviji, daleko poučniji i daleko mudriji“, primetio je Đorđević.

On je najavio da će CPN, sa željom da u tom „takmičenju najboljih, najkretivnijih i najpametnijih postavki ponudi nešto novo“, prikazati izložbu „Inteligencija biljaka“ gde „kroz oči, uši i dodir biljke posetioci mogu da budu u čudnovatoj ulozi tog bića“.

Koordinatorka programa festivala Aleksandra Patenković istakla je da se festival ove godine širi, pa pored hala 3 i 3a Beogradskog sajma, programi će se odvijati i u hali 11 koja je rezervisana za naučne-šou programe.

Na zahtev publike, fizički i laser šou Univerziteta Lund iz Švedske u novom i unapređenom izdanju vraća se na Festival nauke, a najavljeni su i gosti iz Estonije, Francuske i Slovenije.

U hali 3 će biti 30 interaktivnih postavki kroz koje će posetioce provesti više od 650 naučnih komunikatora i to će, prema rečima Patenković, biti mesto gde će nauka moći da se „vidi, pipne, omiriše i oseti“.

„Ove godine imamo pogled na realnost očima drugih vrsta, virtuelnu realnost, idemo na Mars, ispod zemlje, u slatkovodne ekosisteme, u nanosvet, sviramo cevima, laserima i Teslinim transformatorom i na voću, otkrivamo uzbudljive svetove mikroorganizama, kako drvo stari, pokazaćem prave skelete domać i divljih žotinja i otkrićo tajne puteva preko putopisaca iz starih civilizacija, testiraćo vašnavike i mozgati kako da rešo brojne matematičke probleme“, najavila je Patenković.

U Zoni ekspertinejdžera tinejdžeri će svojim vršnjacima pokazati postavke iz imunologije, biologije i optike, fizike i elektronike, ali i iz književnosti i istorije, dok je Mala zona osmišljena sa idejom da razbudi maštu najmlađima i da deca iskažu svoju kreativnost kroz jednostavne zadatke iz matematike, hemije, biologije.

Novina festivala u godini kada se obeležava 160 godina od rođenja Nikole Tesle, jeste „EPS Teslina zona“, koja će biti smeštena u hali 3A.

Koordinator te zone Vuk Jovićević rekao je da žele da pokažu Tesline uticaje na nauku i podsetio da je prvi Festival nauke održan kada se obeležavalo 150 godina od rođenja velikog naučnika.

„Želimo da prikažemo kako je festival evoluirao, na koji način su eksperimenti rasli i svi eksperimenti u toj zoni biće vezani za Teslu, od postavke Muzeja Nikole Tesle, preko postavki Fizičkog fakulteta i Gimnazije iz Kragujevca“, objasnio je Jovićević Tanjugu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh