Zabava

Godinu dana izraelsko-palestinskog sukoba u fotografijama

Još jedna godina znači još jedno ravlačenje razarajućeg nasilja na izraelskim i palestinskim teritorijama – više od 100 ljudi ubijeno je samo u protekla tri meseca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pre skoro godinu dana obezbedio četvrti mandatat tokom dramatičnih obrta poslednjih dana predizborne kampanje. Formirana vlada, u koaliciji sa Cionističkom jevrejskom partijom i ultra-pravoslavnim partijama je najdesničarskija vlada Izraela do sada.

Dok nada da će ponovo doći do mirovnih pregovora opada, frustracija Palestinaca raste. Posle relativno mirnog perioda, konflikti su u julu ponovo izbili u prvi plan kao posledica napada na porodični dom na Zapadnoj obali kada je ubijeno tri člana palestinske porodice, među kojima je bila i beba od osamneast meseci. Reč „osveta“ nažvrljana je na zidu na hebrejskom jeziku, odmah pored Davidove zvezde, što ovaj napad označava kao „etiketirani“ – napad jevrejskih ekstremista uperen protiv Palestinaca u znak osvete zbog akcija vlasti sprovele protiv doseljenika.

Pogledajte i: Fotografije tinejdžera parkurista u Gazi

Napad arsenom, u kombinaciji sa tenzijama oko svetog verskog mesta i za Jevreje i za Muslimane, brzo se pretvorilo u sveopšte nasilje. U oktobru je jedan Palestinac upucao izraelski par pred njihovom decom na Zapadnoj obali. Pucnjava se dogodila tri meseca nakon svakodnevnih napada Palestinaca i kontranapada izraelskih snaga, u talasu krvoprolića koje su Ujedinjene nacije okarakterisale kao „ekstremno opasne“.

Do kraja 2015. godine ubijen je najmanje 21 Izraelac i 141 Palestinac, prema zvaničnim podacima izraelske i palestinske vlade. Izraelske bezbednosne snage odgovorne su za smrt dve trećine palestinskih žrtava, a ostali su nastradali tokom protesta. Ni izraelski ni palestinski lideri nisu sposobni da kontrolišu nasilje, a 2016. godina preti da bude podjednako kravava.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Desničarske i grupe koje podržavaju doseljenike slave Dan Jerusalima u starom delu grada. (Foto by Harriet Salem/VICE News)

Grafit na hebrejskom – reč „osveta“ i Davidova zvezda na zidu palestinske kuće koja je spaljena u etničkom napadu arsenom. Tri člana porodice Davabšeš stradalo je u plamenu, uključujući i osamnaestomesečnu bebu. (Foto by Harriet Salem/VICE News)

Levo: centar nedavnih tenzija. Desno: religiozni Jevreji posmatraju dok policija privodi jednog Palestinca u starom gradu u Jerusalimu. (Foto by Harriet Salem/VICE News)

Palestinci se mole na ulici u Jerusalimu. Tokom perioda napetosti, izraelska policija zabranjuje muškarcima između 16 i 55 godina starosti da ulaze u kompleks al-Aksa. (Foto by Harriet Salem/VICE News)

Levo: Mladi Palestinci sa malim ručnim praćkama tokom sukoba sa izrelskim bezbednosnim snagama na Zapadnoj obali. Desno: Klikeri, kamenje i molotovljevi kokteli – često oružje Palestinaca u borbi sa izraelskim vojnicima. (Foto by Harriet Salem/VICE News)

Mladi Palestinac se priprema da izbaci kamen iz praćke tokom sukoba za izraelskim vojnicima na Zapadnoj obali. (Foto by Abed Al Hashlamoun/EPA)

Maskirana palestinska omladina na sahrani trinaestogodišnjaka ubijenog tokom sukoba u Vitlajemu. (Foto by Abed Al Hashlamoun/EPA)

Medicinski tim palestinskog Crvenog Krsta u Ramali pomaže Palestincu posle udisanja suzavca. (Foto by Harriet Salem/Vice News)

Čovek razgleda ponudu pištolja u prodavnici u Jerusalimu. Zahtevi za dozvolu za oružje porasli su u Izraelu tokom oktobra kada je vlada ublažila uslove za dozvole, u sred talasa palestinskih napada. (Foto by Harriet Salem/Vice News)

Mladi pripadnici Ateret Kohanim zajednice, krajnje desničarskog cionističkog pokreta, drže šivu u starom delu Jerusalema u čast njihovog pripadnika koga je Palestinac izbo na smrt. (Foto by Harriet Salem/Vice News)

Majka Malačija Rozenfelda drži fotografiju svog sina. Njega su ubila trojica Palestinaca tokom pucnjave iz vozila u pokretu, dok se vraćao kući isa Zapadne obale.(Foto by Harriet Salem/Vice News)

Desno: Izraelski vojnik stoji u sred kamenja tokom sukoba sa palestinskim demonstrantima na Zapadnoj obali. Levo: Palestinski mladić pozira dok mu je lice prekriveno arapskom maramom. (Foto by Harriet Salem/Vice News)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh