Ekonomija

Inflacija ispod cilja, možda da nišanimo evropsku

mmf,srbija,razgovori,stend bajFoto: Beta/Milan Obradović

Danas je iniciran razgovor sa MMF-om o tome da li ciljani okvir, kada je reč o inflaciji, treba da ostane četiri plus ili minus 1,5 odsto ili je potrebna korekcija, izjavila je danas guverner NBS, Jorgovanka Tabaković.

„Prvi razgovor na temu da li cilj treba da ostane ovakav ili ga treba korigovati ka ciljevima Evropske unije, otvoren je upravo danas u razgovorima sa MMF i šefom Misije Džejmsom Roufom. Ja sam na istoj strani, ali smo razmišljali o dinamici kada bi trebalo revidirati cilj, ako je to već nedostižno i trendovi su trajni“, rekla je Tabaković na predstavljanju februarskog izveštaja o inflaciji NBS.

Prema tom izveštaju, inflacija je i u decembru bila ispod cilja i iznosila je 1,5 odsto, a očekivanja NBS su da će ona ostati niska i stabilna.

Očekivanja su da će se inflacija vratiti u granice cilja krajem ove ili početkom sledeće godine, a da će u 2017. nastaviti da raste, i da će se kretati na nivou od tri odsto.

Ana Ivić iz NBS kaže da je inflacija već tri godine niska i stabilna, a da su niski inflatorni pritisci posledica dezinflatornog uticaja većine domaćih faktora, nastavka pada cene nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, kao i niske inflacije u međunarodnom okruženju.

„Očekujemo da će međugodišnja inflacija u prvoj polovini 2016.ostati niska zbog daljeg pada svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno nafte, taj pad je ujedno i glavni razlog zašto je nova projekcija inflacije niža u odnosu na novembarsku“, rekla je ona.

Narodna banka Srbije očekuje da će rast BDP-a sa prošlogodišnjih 0,8 odsto u ovoj godini ubrzati na 1,8 odsto, a da će u 2017. iznositi oko 2,2 odsto.

BANKE IZNOSE PROFIT – DINAR SLABI


Guvernerka Tabaković ocenila je danas da je na slabljenje dinara u januaru delimično uticalo i iznošenje profita banaka iz Srbije.

U 2015. otišlo 280 miliona evra

Generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS, Ana Ivković, rekla je da NBS još nema podatke koliki je bio odliv kapitala u januaru, ali je on u 2015. iznosio 280 miliona evra i bio je nešto ubrzan krajem godine, ali da to nije nastavljeno u januaru.

„Banke u Srbiji, hvala Bogu, još uvek zarađuju profit i bez ikakvih zakonskih ograničenja iznose iz zemlje“, izjavila je ona odgovarajući na pitanje novinara šta je uticalo na slabljenje dinara u januaru.

Prema njenim rečima, osim toga, razlog za slabljenje dinara bila je i kupovina deviza za plaćanje energenata.

Tabaković je rekla da je NBS intervenisala i prošle i ove godine i kupovinom i prodajom deviza, kako bi sprečila prekomerne oscilacije kursa, ali da NBS nije ciljala određeni nivo kursa.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh