Istočna Srbija

Изложба цртежа Јелене Шалинић Тезић и графика Зорана Костића

У уторак 17. априла, са почетком у 19 сати у Павиљону у Твђави је отварање изложбе цртежа Јелене Шалинић Тезић и графика Зорана Костића.

Јелена Шалинић Терзић (Краљево,1976) је дипломирала на ФЛУ у Београду као студент генеације. Магистирала је (2003) и докторирала (2016) на  истом факултету.

Реализовала је 45 самосталних изложби. Добитница је девет нагада међу којима су: прва награда за цртеж на Бијелану цртежа и мале графике у Београду и награда из фонда Владимира Величковића.

Запослена је на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу, тренутно у звању доцента.

Зоран Костић (Ниш, 1963) је дипломирао и магистриао на ФЛУ у Београду. Самостално је излагао 48 пута.

Две моногафије са његовим цртежима објављене су у издању НКЦ-а. Редовни је професор на Факултету уметности у Нишу.

Обоје уметника излажу своје најновије радове који припадају жанру пејзажа.

Природа као подстицајна грађа је вечна инспирација уметника која у актуелним уметничким приликама пружа разноврсне могућности визуелизације и ликовне интерпетације што потвђује и ова изложба. Обоје уметника полазе од реалних и конкетних призора виђених у Сићевачкој клисури. Јелена Шалинић Тезић се концентише на фрагменте стена.

Начином на који их ликовно дефинише – градацијом линија од  грацилних и дискетних до снажних, силовитих и слободних, разрадом констраста светла и сенке и композиционим решењем, она ствара експесионистички интонирана дела која наглашавају монументалну снагу и узвишену лепоту природе. Брдовити пејзажи Зорана Костића почивају на већем степену удаљавања од веризма долазећи до границе између асоцијације и апстракције.

Интимистички доживљена и тумачена природа дочарана мрежом испеплетаних линија обогаћених и колористичким вредностима у његовој ликовној разради има карактер медитатовног, тајанственог и ванвременског.

Неухватљиви а вечни смисао лепог који влада у хармонији, складу и реду природног поретка ово двоје уметника открива, анализира и уметничким умећем поновно синтетише на својим делима подарујући му естетску конотацију и смисао.

Гост изложбе је Жељко Ранђеловић – ученик специјалне школе „Бубањ“ у Нишу.

Изложба ће трајати до 6. маја.

Н.П.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh