• Istočna Srbija

  Изложба цртежа Јелене Шалинић Тезић и графика Зорана Костића

  У уторак 17. априла, са почетком у 19 сати у Павиљону у Твђави је отварање изложбе цртежа Јелене Шалинић Тезић и графика Зорана Костића.

  Јелена Шалинић Терзић (Краљево,1976) је дипломирала на ФЛУ у Београду као студент генеације. Магистирала је (2003) и докторирала (2016) на  истом факултету.

  Реализовала је 45 самосталних изложби. Добитница је девет нагада међу којима су: прва награда за цртеж на Бијелану цртежа и мале графике у Београду и награда из фонда Владимира Величковића.

  Запослена је на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу, тренутно у звању доцента.

  Зоран Костић (Ниш, 1963) је дипломирао и магистриао на ФЛУ у Београду. Самостално је излагао 48 пута.

  Две моногафије са његовим цртежима објављене су у издању НКЦ-а. Редовни је професор на Факултету уметности у Нишу.

  Обоје уметника излажу своје најновије радове који припадају жанру пејзажа.

  Природа као подстицајна грађа је вечна инспирација уметника која у актуелним уметничким приликама пружа разноврсне могућности визуелизације и ликовне интерпетације што потвђује и ова изложба. Обоје уметника полазе од реалних и конкетних призора виђених у Сићевачкој клисури. Јелена Шалинић Тезић се концентише на фрагменте стена.

  Начином на који их ликовно дефинише – градацијом линија од  грацилних и дискетних до снажних, силовитих и слободних, разрадом констраста светла и сенке и композиционим решењем, она ствара експесионистички интонирана дела која наглашавају монументалну снагу и узвишену лепоту природе. Брдовити пејзажи Зорана Костића почивају на већем степену удаљавања од веризма долазећи до границе између асоцијације и апстракције.

  Интимистички доживљена и тумачена природа дочарана мрежом испеплетаних линија обогаћених и колористичким вредностима у његовој ликовној разради има карактер медитатовног, тајанственог и ванвременског.

  Неухватљиви а вечни смисао лепог који влада у хармонији, складу и реду природног поретка ово двоје уметника открива, анализира и уметничким умећем поновно синтетише на својим делима подарујући му естетску конотацију и смисао.

  Гост изложбе је Жељко Ранђеловић – ученик специјалне школе „Бубањ“ у Нишу.

  Изложба ће трајати до 6. маја.

  Н.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com