• BG

  Како доћи до безбедне комуникације вашег детета у он-лајн простору?

  Млади све чешће живу комуникацију замењују виртуелном.

  Kористе се различите друштвене мреже путем којих омладина, али и деца ступа у контакт.

  Најпознатији су свакако фејсубук, твитер и инстрагам, али постоји и низ других мрежа о којима родитељи много мање знају.

  Једна од њих је Omegle.

  То је потпуно бесплатан сајт на коме странци могу да комуницирају анонимно, односно без откривања свог идентитета.

  Сајт омогућава комуникацију дописивањем, али и видео комуникацију.

  До 2013. године сајт је био потпуно незаштићен.

  Није постојала заштита на сајту тако да су корисници бивали изложени и фотографијама обнажених људи, али  и сексуалним садржајима.

  У јануару 2013. године Омегле је применио надгледање видео комуникације (чета), како би заштитили људе млађе од 18 година од потенцијално штетног садржаја.

  Омегле и даље нуди опцију видео чета без надзора на којој не контролишу сексуални садржаји.

  То је свакако довољан аларм за родитеље.

  Чињеница да Омегле насумично повезује потпуне странце показује да сајт није довољно безбедан за децу.

  Kада комуникација почиње корисници су анонимни али касније могу одавати име, локацију, годиште и остале личне информације.

  Сам сајт упозорава на опасности које се могу јавити приликом коришћења, као и да га не смеју користити млађи од 13, а старији од овог узраста,који имају до 18,  не би требало да га користе без родитељског надзора.

  На Омегле се може повезати уз помоћ Фејсбук налога како би  се ћаскало са непознатим људима који имају иста или слична интересовања .

  На овај начин  се повезује Фејсбук и Омегле налог и људи могу да виде активност на обе друштвене мреже и на тај начин сазнају много више једни о другима, што може да представља велику опасност.

  Додатну опасност представља и то што на крају разговора, корисници могу да бирају да ли желе да сачувају чет и поделе његов линк.

  Самим тим, разговори нису потпуно приватни, а садржај чета, заједно са свим личним подацима може бити подељен са другим особама које нису учесници дописивања.

  Постоје и примери компанија које стоје иза појединих друштвених мрежа које воде друштвено одговорнију политику заштите деце и младих у он-лајн простору.

  Инстаграм је покренуо портал за родитеље на сајту Well Being (https://wellbeing.instagram.com/parents), који треба да им олакша сналажење у овој апликацији.

  На овом сајту родитељи могу да добију корисна и практична упутства на које ствари треба да обрате пажњу у коришћењу инстрагама, али и како да комуницирају са децом на тему њихове безбедности у виртуелном свету друштвених мрежа.

  Веома је корисно што сајт даје савете и едукује родитеље како да подесе приватност и контролу садржаја.

  На сајту можете научити како направити јавни или приватни налог или како блокирати одређени налог.

  Kомпанија такође предлаже неколико тинејџерских налога који родитељи могу предложити деци као позитивне примере.

  За сваку похвалу је покушај Инстаграма да помогне родитељима како да се крећу кроз онлине свет.

  Нема дилеме да Инстаграм има веома значајан, како позитиван тако и негативан, утицај на друштвени и емотивни живот, одрастање и сазревање тинејџера.

  Деца могу комуницирати са својим пратиоцима и пријатељима и објављивати занимљиве приче из њихових живота, али исто тако могу стећи лоше мишљене о себи, а то може довести и до онлине насиља.

  У таквим ситуацијама права помоћ долази најпре од родитеља и њихових савета.

  Драгана Костић

  фото: Љ.К.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com