Poljoprivreda

Kalendar poljoprivrednih radova za april

Mesec setve
April je po statistici vrlo ćudljiv mjesec u kome se mogu očekivati i vrlo neugodni naleti zime, a i najave ljeta. Po brojnim klimatskim karakteristikama to je dosledan predstavnik prelaznog perioda u godini između njenog najhladnijeg i najtoplijeg dela.
Meteorolozi obazloženje za promjenjivost vremena nalaze u činjenici da je od aprila površina okeana hladnija od površine kopna.

Kada stigne u toplije kopneno područje, okeanski vazduh se greje od tla, tako ugrejan diže se u više slojeve atmosfere, pritom se hladi, što uslovljava zgušnjavanje vodene pare u oblake, a potom u krupne kapi kiše koje u vidu pljuska padaju na tlo.Srednje mjesečne temperature su u poređenju sa onim u martu više čak za pet-šest stepeni. April je osetno sunčaniji od marta, ali i kišovitiji. U ovom mjesecu, u odnosu na prethodni, ima manje magle, ali može da bude grmljavine, ponekad i grada. U narodu je poznata izreka: Nepouzdan k’o aprilsko vreme. Ili: Koliko ima u godini dana, toliko je u aprilu vremena.

Ratarstvo: Sijačice punom parom

U ovom mesecu završava se setva ranih useva, pa se seju usevi srednjeg i kasnog proljećnog roka: u prvoj polovini meseca seju se suncokret, soja, lucerka, crvena detelina,  a u drugoj pasulj, krmni sirak, sudanska trava, krompir, kukuruz i druge termofilne biljke (koje traže dosta toplote, a ne podnose hladnoću i mraz). Pre setve pokloniti pažnju pravilnom đubrenju i obradi. Optimalni rokovi setve su vrlo važni za kasniji razvoj useva i za prinose.

Ako ozimi usevi nisu ranije prihranjeni, prihranjuju se azotnim đubrivima. Na izbor đubriva utiče pH vrijednost zemljišta i utvrđeni deficit azota. Đubrivo AN (33% azota) i UREA (46% azota) imaće prednost na zemljištima neutralne i blago alkalne reakcije. Na kiselim zemljištima bolje je koristiti KAN (27% azota). Za brze intervencije bolji au AN i KAN u odnosu na UREU.

Usevi koji su ranije već prihranjeni, mogu se sada prihraniti drugi put, u vreme vlatanja žita. Strna žita, ako je potrebno, prskaju se herbicidima protiv korova.

Kukuruz je najzastupljeniji usev na prostorima Srbije i Republike Srpske. Različiti su rokovi setve u ravničarskim i brdsko-planinskim krajevima. Ipak, druga polovina aprila pravo je vreme za setvu ove žitarice. Prvo se, naravno, seju rani hibridi (posebno tvrdunci), zatim kasniji hibridi i na kraju srednje rani, pa opet rani, sve zavisno od područja i klimatskih uslova. Kukuruz, krompir, suncokret i druge širokolisne kulture obavezno se prskaju herbicidima protiv korova, i to, najčešće, između sjetve i nicanja, uglavnom neposredno poslije sjetve. Ili, još bolje, po savjetu stručnjaka za zaštitu bilja.

Jare usjeve posijane u februaru i početkom marta sada treba prihraniti.

 

Povrtarstvo: Prednost direktnoj setvi

U aprilu se prihranjuje i okopava crni i beli luk i okopava i bere povrće iz jesenje i rane prolećne setve.

Povrtari koji su odlučili da izbegnu proizvodnju rasada paprike i paradajza treba da znaju da je sada vrijeme za direktnu setvu ovog povrća. Direktna setva paprike i paradajza ima više prednosti – od smanjenja ulaganja u proizvodnju, pa do formiranja snažnih biljaka s razvijenim korenovim sistemom, tako da paradajz može da se gaji i bez navodnjavanja.

Direktnom setvom najčešće se proizvodi industrijska paprika, povrtarske sorte kraće vegetacije i paradajz namijenjen za preradu bilo u industriji ili domaćinstvu. Sorte paradajza pogodne za direktnu sjetvu na većim površinama su niske, a za baštensku proizvodnju visoke. Početak aprila pravo je vrijeme za direktnu setvu paprike, a druga polovina aprila za setvu paradajza. U zaštićenom prostoru u prvoj dekadi aprila seju se lubenice, dinje i krastavci za ranu, kao i kupusnjače za srednje ranu proizvodnju. Na otvorenom polju sade se krompir, rane kupusnjače, praziluk, salata… Seje se cvekla, celar, boranija, pasulj, kukuruz i šećerac.

 

Stočarstvo: Sa pilićima oprezno

Vole biti u toplom

Stoka se izvodi na pašu ili počinje da hrani zelenom hranom. To mora biti postepeno da ne bi došlo do probavnih smetnji.U ovom mesecu počinju da se raskvocavaju kvočke, pa ih treba nasaditi – ako u domaćinstvu, kako je to uobičajeno, nisu kupljeni jednodnevni pilići proizvedeni u inkubatorskim stanicama. Ukoliko ste se opredelili za sopstvenu proizvodnju pilića, oprez! Tokom prvih 3 do 40 dana, dok ne dobiju perje, pilićima je potrebno grejanje. Piliće koje su izvele kvočke, greju one same svojim telom, a nabavljene jednodnevne (one iz inkubatora) treba grejati veštačkim kvočkama. To su posebni grejači koji rade na struju (ređe na gas) i obezbeđuju temperaturu tela pilićima od 35 do 37 stepeni Celzijusa. Prave se u obliku kupe – konusa, u kojoj se s unutrašnje strane nalazi grijač. Pilići se pod kupu zavuku i griju. Oko grejača treba postaviti hranilice i pojilice, a pilićima pod kvočkom davati hranu nekoliko puta dnevno. Dobro je ponuditi pilićima obrano mlijeko, ako ga ima u domaćinstvu.Voćarstvo i vinogradarstvo: Obrada, prskanje, kalemljenje…Posle završetka svih prolećnih radova, obavlja se površinska obrada zemljišta u matičnjacima, sjemeništima, rastilima i voćnjacima, a ako je potrebno, i đubri. Obavlaju se prolećna prskanja i sprovodi zaštita voćaka u cvetu od poznih mrazeva. Orezuju se kupine i maline.

Obavlja se i prekalemljavanje voćnih stabala i divljaka, đubrenje azotnim đubrivima, sjetva stratifikovanog sjemena, obrada zemljišta (tanjiranje, freziranje ili okopavanje). U brdsko-planinskim krajevima može se još izvoditi zimska rezidba i sadnja voćaka, a prema potrebi i zaštita cveta od kasnih prolećnih mrazeva.

Pčelinja društva unose se u zasade breskve, višnje, trešnje, domaće šljive, kruške, jabuje, jagode, maline i kupine u cvetu radi boljeg oprašivanja.

Podižu se novi vinogradi. Kolje se postavlja u mladim vinogradima. Vrši se đubrenje azotnim đubrivom. Rezidba na zrelo se završava. Čokote treba vezati, a isto tako krakove i lukove za naslon. Nastavlja se duboka obrada u redu i između redova. Prva plitka obrada između redova i prvo prašenje u redu je, takođe, u ovom mesecu.

 

Vrt i okućnica: Puna pažnja travnjacima

Travnjak

Stručnjaci preporučuju da se u drugoj polovini aprila seje trava, naravno pod uslovom da zemljište nije suviše hladno i vlažno. Za setvu odabrati suv dan bez vetra. Preporučuje se 40 do 60 grama semena po kvadratnom metru. Stare travnjake treba prvi put pokositi, zaliti i nađubriti. Sadi se gomolje i drveće i obavljaju pripreme zemljišta za sejanje letnjog cveća u leje.

Piše: Petar Ilić, zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Poljoprivrednog kalendara“

 

Izvor: http://poljoprivredaiselo.com

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh