Svet

Kitarović komentarisala pad svog rejtinga, to je anketarenje

ZAGREB – Poslednje redovno istraživanje javnog mnjenja o rejtingu političara u Hrvatskoj, koje je objavio CRO Demoskop, a koje je pokazalo da je hrvatska predsednica „pala“ na treće mesto popularnosti, Kolinda Grabar Kitarović je nazvala anketarenjem i dodala da su jedini pokazatelji rejtinga izbori.

Kolinda Grabar Kitarović je dugo bila prvopozicionirana na listi popularnih političara u Hrvatskoj, a nakon izbora Andreja Plenkovoića za premijera i lidera HDZ-a „pala“ je na treću poziciju, dok je na drugom mestu „niko“.

„Državnici moraju da brinu o rejtingu države, a ne vlastitom. A te ankete su postale toliko učestale da su se pretvorile u anketarenje, a ne anketiranje. Mislim da bi agencije koje sprovode ova istraživanja trebalo ozbiljno se zamisle jer njihove projekcije vrlo često ne odgovaraju kasnijim izbornim rezultatima“, navela je Grabar Kitarović, prenosi riječki Novi list.

Uostalom, dodala je, prenosi riječki dnevnik, u zemljama u kojima je kaže ona živela ta se istraživanja ne sprovode tako često.

„Ovo sve već postaje kontraproduktivno, a naravno da se, kad radite, ne možete svideti svima. Ipak, izbori su jedini pokazate“, kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

 

Hrvatska da procesuira zločine Hrvata iz BiH

Grabar Kitarović je rekla da je nedavno hapšenje hrvatskih državljana u Orašju, BiH, uznemirujuće i smatra da je zvanični Zagreb dgovoran za svoje državljane i, ukoliko postoji sumnja da su počinjeni ratni zločini, osumnjičeni treba da budu procesuirani u Hrvatskoj.

„Ove optužnice u Orašju odjeknule su veoma negativno upravo zbog te činjenice, kada našoj susednoj državi dajemo toliko snažnu poruku da se događa da se uznemiruje hrvatsko stanovništvo, hrvatsko građanstvo, hrvatski narod u BiH. Na taj se način proizvodi situacija kada su oni toliko nemirni, da zapravo dolazi do političkog procesa odlaska Hrvata iz BiH“, navela je Grabar Kitarović.

O tome, smatra, Hrvatska mora da vodi računa, a naravno i o zaštiti svakog hrvatskog državljana, jer smatra da je Hrvatska pje svega odgovorna za svoje državljane i da, ukoliko postoji sumnja da je počinjen ratni zločin, to treba biti procesuirano u Hrvatskoj, odnosno da hrvatska državna tela preuzmu te predmete.

Inače, Kolinda Grabar Kitarović je danas otvorila Kancelariju u Primorsko-goranskoj županiji u Rijeci u kojem će stolovati iduća četiri dana, a kao fokus ove posete biće Gorski kotar „kao brdsko-planinsko područje koje zaostaje u razvoju i figurira kao tranzitno“.

Predsednica će za to vreme spavati u kasarni u Delicama, preneo je riječki Novi list.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh