Analize I Kolumne

Кривокапић: У министарствима уништавају документа – не чекамо 90 дана за нову Владу Црне Горе

Извор: Спутњик на српском, https://rs.sputniknews.com/regioni/202009031123331929-krivokapic-u-ministarstvima-unistavaju-dokumenta—ne-cekamo-90-dana-za-novu-vladu-crne-gore/

У министарствима уништавају документа, нећемо чекати 90 дана за формирање нове Владе Црне Горе, рекао је Здравко Кривокапић, лидер коалиције „За будућност Црне Горе.“

Кривокапић је рекао да врло брзо треба очекивати мандатара за састав нове Владе Црне Горе.

„Најбољи треба да буде премијер. Критеријуми морају да буду јасни. Свака политичка калкулација у овом тренутку није добронамјерна. Знам да је већ почела игра има ли мене ту. То је најгора комбинаторика Црне Горе“, поручио је Кривокапић.

Рукопис полиције у Пљевљима

Говорећи о инцидентима на националној основи у Пљевљима, Кривокапић се запитао  какву то полицију имамо и кога штити уз опаску да је битно  сазнати који је то наредио, те да политичар ничим не смије да наруши мултиетнички став. “Можете опозицији да приписујете било шта, али све што нас дијели нама није блиско“, поручио је Кривокапић.

Лидер ГП УРА Дритан Абазовић казао је да му је драго што су сва три лидера нове власти  једногласно осудили нападе. Он је додао да нема потреба за подизањем тензија, те да то једино то одговара одлазећем режиму.

“Да је дио опозиције хтио да профитира од национализма, то би радили прије избора. Ово само одговара режиму. Припадници Бошњачког народа су у Пљевљима били уплашени. Наш циљ је да гарантујемо да ће бити само боље и да ћемо учинити све да се сви осјећају сигурно. Ми смо на овим изборима побиједили деведесете. ДПС су 90-те. У Пљевљима сам видио рукопис полиције и оптужујем их за дешавања у Пљевљима“, рекао је Абазовић. Позвао је грађане да буду мирни и достојанствени.

“Питам моје Улцињане и Албанце колико је вас отишло због просрпске опозиције, а колико због политике ДПС-а. Чекају нас економски изазови, позивам врх ДПС-а да не покушавају на инцидентима да гурну Црну Гору у понор“, рекао је Абазовић.

Он је додао да након 30 година и 14 година независности у Црној Гори нисмо успјели да изградимо грађанску државу. “Послали смо добру поруку региони, побиједили смо некога ко је сматран непобједив. Вратили смо суверенитет грађанима“, поручио је Абазовић.

Заједнички задатак да овај посао приведемо крају. Скуп на Цетињу је био миран. Дошао је Брано Мићуновић да брани свог подређеног Мила Ђукановића. Мој позив скуповима који долазе – останите кући, идите на роштиљ, до мора. Ми хоћемо да миримо Црну Гору. Ми смо побиједили да би ову државу коначно помирили“, рекао је Бечић. Поручио је да су Црна Гора сви људи без обзира кога су гласали.

Коалиција договорена

Договорили смо се врло брзо и једноставно, нагласио је Кривокапић одговарајући на питање да ли је коалиција договорена.

„Руководили смо се гласом народа, а не гласом политике. Ништа не може да буде важније од овог споразума“, навео је Кривокапић.

“У овом тренутку најбоље решење за Црну Гору је експертска влада. Само да у њој буду компетентни, часни…“, рекао је Кривокапић.

Додао је да треба направити систем који неће зависити од једне партије и једног човјека.

Ђукановић од недеље небитна личност

Абазовић је рекао да је жеља грађана за промјена много већа од броја мандата у парламенту.

“Ђукановић је од недјеље веће постао небитна личност што је много добро за Црну Гору. Могуће да ће покушати неке опструкције. Било би добро да послије формирања владе Ђукановић послије пар мјесеци поднесе оставку и распишемо предсједничке изборе“, истакао је Абазовић.

На питање да можда неки од посланика пређе на страну ДПС-а, лидер Демократа Алекса Бечић казао је да би волио да види појединца који би издао историјску вољу Црне Горе. “Нема тог богатства за које би неко од нас издао вољу грађана“, истакао је Бечић.

Без промјена спољне политике земље

Нема промјене спољнополитичког курса, спремни смо да спроведемо све реформе. Циљ нам је да уведемо Црну Гору у Европску унију“, поручио је Бечић

Изузетно је важно да најзначајнијим адресама представимо пројекат експертске владе, који је прозападни. То ће бити велики искорак и да будемо европска алтернатива овој квазиевропској алтернативи оличеној у ДПС-у“, рекао је Абазовић.

Имамо интензивну комуникацију. Охрабрујуће дјеловале наше поруке на смиривање ситуације у земљи. Грађани су гласали за промјене, јер након 30 година имамо смјену власти. Припадници мањинских народа треба да буду дио сваке власти“, поручио је Бечић.

Желимо да превлада системски приступ, а то значи да ћете имати правила која ћете поштовати. Немогућа је мисија правити било шта што се тиче НАТО-а. Ми ћемо инсистирати на томе да демократски процеси буду суштински и да сваки грађанин осјети дух тих промјена“, казао је Кривокапић.

Говорећи о проблему Косова, Кривокапић је казао да „навија да Београд и Приштина пронађу најбоље рјешење“.

Не мијењамо спољнополитички курс, али ми не можемо мијењати увјерења људи. Жао ми је што смо нарушили односе на свијету. Нас велике геополитичке игре не треба да интересују. Да са свим сусједима имамо најбоље односе, али да се водимо нашим националним интересима“, рекао је Абазовић, додајући да сигурно има људи што им није драго што је Црна Гора независна.

Под хитно смијенити директора Управе полиције и АНБ-а

Сви стручни и морално неспорни не морају да брину. Нема лова на вјештице, освете, али сви који покушавају да спасавају оне који су политичка прошлост ће одговарати за своја дјела“, поручио је Бечић.

Ако ми будемо ефикасни и одлучни да се обрачунамо са криминалом, наћи ћемо начине. Под хитно морамо да смијенимо директора Управе полиције и да изаберемо директора АНБ-а. Нећемо дозволити да нас малтретирају особе које су чувале корупцију на штету грађана Црне Горе и буџета“, поручио је Абазовић.

„Има доста закона које треба преиспитати, као и Закон о слободи вјероисповијести. Само је ДПС могао да буде толико ступидан и да веже за један закон, иако је говорено да има норме које су проблематичне. Треба Закон о слободи вјероисповијести да буде исти за све вјерске заједнице и да се доведу у исту раван и да правила буду иста за све“, рекао је Абазовић.

Абазовић је на крају поручио да су притисци мало већи на њега, али да гарантује да неће урадити ништа што је милиметар на штету националних интереса ЦГ.

“Ово је изузетно важан моменат у историји, дјеца ће учити о првој смјени власти у историји Црне Горе”, поручио је Абазовић.

Бечић је закључио да нова власт није ни проруска, ни просрпска ни проалбанска власт, већ процрногорска.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh