• Gradovi

  Линта: Срамота је поредити Јасеновац и Блајбург

  Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта положио је данас у Јасеновцу венац са натписом „Помен српским жртвама геноцида НДХ” поводом обележавања Дана сећања на пробој јасеновачких логораша.

  Пробој се десио 22. априла 1945. године, када је само 127 логораша, од преосталих 1.075, успело да се домогне слободе.

  „Сведоци смо да већ деценијама у Хрватској континуирано траје отворени процес рехабилитације усташтва и геноцидне НДХ. Срамота је што хрватска влада својим понашањем поистовећује Јасеновац, место највећег страдања српског, јеврејског и ромског народа у геноцидној НДХ, са Блајбургом у коме се деценијама окупљају десетине хиљада присталица усташког режима и Анте Павелића”, пручио је Линта, јавља Танјуг.

  Он је нагласио да „ревизионистичка политика Хрватске дубоко вређа потомке српских жртава Јасеновца и НДХ, као и читав српски народ”.

  На овај начин делегација из Србије придружила се комеморацији коју су четврту годину у низу одвојено од хрватских званичника организовали Српско народно веће, Савез антифашистичких бораца и антифашиста, Координација јеврејских општина и Савез Рома „Кали Сара”.

  Фото: Н.П.

  Извор: Политика

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com