Zabava

Ljudska prava u Srbiji 2016: spremimo se za nasilje na lokalu tokom izborne kampanje

Dok nam do početka sledeće godine ostaje još punih 295 dana, a do vanrednih parlamentarnih izbora nekih četrdesetak, zaštitnik građana Saša Janković poručio je na konferenciji predstavljanja rezultata rada Komiteta pravnika za ljudska prava da će 2016. godina biti puna izazova.

Imamo dovoljno vremena da vidimo u šta će se ti izazovi razviti, a u međuvremenu, ni predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević nije imao optimistično viđanje početka 2016. On je naglasio da će YUCOM pomno pratiti predstojeće izbore zbog nasilja koje se dešava na lokalnom nivou za vreme izbora.

Ova nevladina organizacija od nadležnih organa još uvek nije dobila dokumentaciju o nasilju na lokalnom nivou iz 2015. godine.

– Očekujemo dokumente o nasilju u Mionici i drugim mestima – rekao je Antonijević.

O snalaženju i nesnalaženju Srbije sa izbegličkom krizom govorili su pravnici iz Komiteta pravnika za ljudska prava i naglasili da su higijenski uslovi u prihvatnim centrima i dalje na nezadovoljavajućem nivou.

Izbeglička kriza, koju su naše institucije dočekale nespremno, pokazala je da neki davno usvojeni standardi ljudskih prava nemaju čvrste osnove ni u mnogim stabilnijim demokratijama – rekao je Janković.

Po izveštaju YUCOM-a, Srbija na početku krize nije poštovala Konvenciju o ljudskim pravima, a izbeglicama ni danas nisu poznata prava.

YUCOM već osamnaest godina radi u Srbiji, a jedna od njihovih najvažnijih aktivnosti je besplatna pravna pomoć koju pružaju građnima. U izveštaju o radu u 2015. godini naglasili su važnost donošenja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji, iako je garantovan Ustavom iz 2006, do danas nije donet.

Sloboda okupljanja je drugo aktuelno pitanje iz 2015. godine – podsetili su da je Ustavni sud aprila 2015. doneo odluku da Zakon o okupljanju građana nije u saglasnosti za važećim Ustavom. I dok je krajem januara ove godine usvojen novi Zakon o javnom okupljanju, period od aprila 2015. do stupanja na snagu novog zakona, obeležilo je nekoliko bizarnih slučajeva o kojima smo već pisali.

U diskusijama o stanju ljudskih prava u Srbiji, pored zaštitnika građana učestvovali su i predstavnici Beogradskog centra za ljudska prava, Inicijative mladih za ljudska prava i ambasada Finske i Norveške.

Detaljni izveštaj o radu Komiteta pravnika za ljudska prava možete pogledati ovde.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh