• Regioni

  Malešević otvorio nastup RS na Sajmu knjiga

  BEOGRAD – Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević svečano je danas otvorio sedmi nastup RS na Međunarodnom beogradskom sjamu knjiga istakavši da budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti, a knjiga je tu da nas podseti na davna vremena.

  Malešević je rekao da će pod motoom „Ideš li, rode“, čuvene rečenice Petra Kočića, predstaviti godišnju izdavačku produkciju, ono čime su „označili književni, umetnički, naučni i kulturni prostor u protekloj godini“.

  On je naglasio da poseban značaj ovogodišnjem nastupu RS na Sajmu knjiga daje činjenica da je on posvećen Petru Kočiću povodom obeležavanja 100 godina od njegove smrti.

  „Kočić je bio simbol borbe za srpski jezik i srpsko pismo. Nesebično je istrajavao u borbi za slobodu, istinu i pravdu, a to su univerzalne ljudske vrednosti i vrednosti bez kojih ne bismo mogli opstati. I posle jednog veka, njegovo delo vidimo kao sponu srpskog kulturnog i nacionalnog prostora s obe strane Drine, a neke price su mu, na žalost, aktuelne i danas“, rekao je Malešević.

  On je dodao da su retki pisci koji su izrodili posebne tipove junaka, po kojima su i sami prepoznatljivi, a jedan od njih je Kočić – „zbog Davida Štrpca, Luje, Relje Kneževića i drugih“.

  Malešević je istakao da su književne manifestacije važne, jer skreću pažnju na vrednost knjige i predstavljaju dobru priliku za povratak knjizi, pogotovo u vremenu koje joj nije naklonjeno.

  „Stoga je predstavljanje na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga za Republiku Srpsku od posebnog značaja, jer će naši književnici, izdavači, naučnici, kulturne i naučne institucije imati priliku da predstave svoja dela, ali i razmene dragocena iskustva i ostvare različite vidove poslovne i kulturne saradnje“, rekao je minister kulture RS.

  „Sledeći Kočicćevu veličinu, plemenitost i umnost, pozivam vas da čuvamo srpski jezik, pismo, da čuvamo knjigu“, poručio je Malešević.

  U nastavku programa predstavljena je monografija „Naša ispovjest – žene žrtve rata iz Republike Srpkse 1992-1995“, u izdanju Udruženja žena žrtava rata RS, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Predstavništva RS u Srbiji.

  Ovogodišnji nastup RS na Sajmu knjiga je, kako je istaknuto na otvaranju, posvećen, kao i prošle godine, zaštiti srpskog jezika i pisma, a 39 izdavača će narednih dana predstaviti 63 knjige i sedam časopisa.

  Svoje predstavljanje će imati i Akademija umetnosti RS, univerziteti, muzeji, biblioteke i druge institucije.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com