BG

Малинари спремају протесте огорчени ниском откупном ценом најважнијег српског извозног производа

malineПрве гајбице „црвеног злата“ из малињака широм Србије стижу у хладњаче.

Берба ће бити у пуном јеку тек за две недеље, а аконтна откупна цена од 100 динара коју хладњачари нуде изазвала је огорчење произвођача који ће наредних дана донети одлуку о протестима, блокадама саобраћајница и откупних места.

У пресеку „мршаве“ светске понуде малине, јасно се види да ако цена не буде дуплирана, милиони евра наћи ће се на рачунима, како пољопривредници тврде – тајкуна, монополиста и мешетара.

– Током наредна два дана донећемо одлуку о протестима, извесно је да ћемо морати да обуставимо бербу, да блокирамо путеве и хладњаче.

Нико не може да поверује да су се монополисти усудили, да у сезони када је род широм света побацио за 40 до 70 одсто, овако отворено крену у пљачку – каже Добривоје Радовић, председник Асоцијације произвођача јагодичастог воћа „Малинари Србије“ која окупља 50 највећих удружења у држави.

– Састанак са представницима Министарства пољопивреде је отказан. Понуђени новац није цена већ понижавање српског сељака и почетак краја овога што је од домаће пољопривредне производње остало.maline

Радовић додаје да бербу треба обуставити да сељаци по окончању бербе не постану „дужничко робље“.

Истовремено, из Министарства пољопривреде саопштено је „да ће држава учинити све да спречи монопол на тржишту“. Овај став се, међутим, не осликава на терену. Огласили су се и хладњачари, они тврде да је ниска цена понуђена „због непродатих залиха од прошле и претпрошле године.“

– Хладњачари су обазриви јер им је остало пуно малине, а имамо и проблем што се тиче квалитета. Сваки десети камион се контролише, па морамо пратити светске трендове да би смо сачували бренд по коме смо у свету препознатљиви – став је Радоја Цветића, директора компаније „Мастер фриго фрутс“.

Упркос тврдњама откупљивача, уочи овогодишње бербе, уочен је тренд појачаног извоза. Прошлогодишње залихе су у марту и априлу извожене по цени од 2.33 до 2.40 евра, а потражња је до сада незабележена за овај период.

Kopaonik  malinjakУ ужичкој Пољопривредној саветодавној служби објашњено је, да ће пролећни мразеви, велика количина кише и град у појединим местима, узети свој данак. То значи да хиперпродукције у Србији нема, а значајан мањак рода забележен је и на свим конкурентским тржиштима.

На временске неприлике, кажу агрономи, надовезале су се бектеријске инфекције, па у засадима имамо висок степен оштећења .

Незадовољства због ниске откупне цене малина има и на југу Србије где се килограм овог воћа плаћа 120 динара.

Произвођачи из Лебана и Лесковца су у понедељак са протеста поручили да су хладњачари у Јабланичком округу монополисти и да им диктирају неравноправне услове откупа у односу на друге делове Србије.

Зато, уместо дневног обрачуна, траже да тренутна цена буде аконтна, а да се коначни обрачун врши на крају бербе по условима који тада буду важили на тржишту.

У садашњим околностима, уочи највећих расхода за малинаре, ангажовање око 20.000 берача само у ариљском и ужичком крају представљаће директан пут у пропаст за већину произвођача.

– За сваког берача потребно је обезбедити дневницу од 2.000 до 3.000 динара, а на овај износ треба додати храну и кров над главом.

Тржишна откупна цена једина је гаранција да произвођачи годину неће завршити „у дебелом минусу“.

Чинило се до пре неколико дана да ће добра сарадња са Министарством пољопривреде уродити плодом, али се сада све изјаловило – не крију гнев и разочарање малинари.

– Ми извозимо уз посреднике, нема слободне трговине, а хладњачари све више увозе малину из суседних држава. Ако се у наредним данима срамна понуда откупљивача не дуплира, биће то крај ере у којој је Србија имала производњу овог воћа.

Берба малине почела је у Мачванско – колубарском округу, уз аконтну цену од 100 до 120 динара, док поједини откупљивачи плаћају и 147 динара и то кешом.

У ариљском, ужичком, бајинобаштанском, ивањичком крају где се налази 90 одсто засада, из малињака ће се током наредних десетак дана износити тек по нека гајбица зрелог воћа.

У поткопаоничким селима берба креће нешто касније. И у селима у општини Брус род је слабији него претходних година. Прошлог лета пољопривредници су оставили на њивама тоне купина, а многи кажу да ако откупна цена остане 100 динара да се то може десити и са малином.

Новости/Новости дана

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh