• Istočna Srbija

  Европске дипломате посетиле Књажевац

   

  Knjaževac1Kњажевац, 14. јун 2017.

  Током првог дана посете заменика и заменица амбасадора земаља чланица Европске уније (ЕУ) југоисточној Србији, Оскар Бенедикт, вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији поручио је у Kњажевцу да ће ЕУ наставити да пружа подршку друштвеном и економском развоју овог дела земље како би млади имали веће шансе како за образовање, тако и за живот и рад у својим местима.

  „У земљама ЕУ сектор малих и средњих предузећа чини стуб економије и генерише 85 посто радних места, те је подршка малом бизнису улагање у будућност целе пословне заједницу у Србији”, рекао је Бенедикт приликом обиласка предузећа „Kран Пројект” које је уз подршку ЕУ и Владе Швајцарске добило модерну машину за обраду метала вредну 14.650 евра.Felix Romuliana1

  Kако у „Kран Пројекту“ кажу, са новом компјутерски контролисаном машином (ЦНЦ) повећали су продуктивност, ефикасност у производњи и постали конкурентнији на тржишту, а запослили су и три радника.

  Ово књажевачко предузеће је само једно од 17 предузећа са југоистока и југозапада Србије која су донатори развојног програма Европски ПРОГРЕС подржали са укупно 253.880 евра са циљем да унапреде производњу и отворе нова радна места.

  Knjaževac10Kако је један од предуслова за одабир ових пројеката била спремност предузећа да спроведу друштвено одговорне активности које треба да допринесу широј заједници, „Kран Пројект” је подржао одржавање три радионице на тему заштите животне средине и финансирао изградњу игралишта за децу чијем свечаном отварању је присуствовала и делегација заменика и заменица амбасадора европских држава.

  „Надам се да ће ово бити пример добре праксе који ће да следе и друга предузећа јер показује да бизнис и локална заједница иду руку под руку када је у питању развој“, рекао је Бенедикт поводом отварања игралишта.Felix Romuliana

  Он је додао да је ово и пример сарадње и партнерства на делу, јер уз подршку ЕУ и Владе Швајцарске „Kран Пројект“ боље послује, отвара нова радна места, а најмлађи у Kњажевцу уз донације овог локалног предузећа имају безбедно место за игру и уче како да чувају животну средину.

  „Уз ангажовање локалне самоуправе овај простор, који је до пре пар година био неуређена површина, и уз донацију предузећа „Kран Пројект“ , наша деца имају ново игралиште“, рекао је председник општине Милан Ђокић и изразио захвалност Европској унији на подршци коју пружа економском и инфраструктурном развоју Kњажевца.

  Knjaževac8„Деца у три књажевачке школе су се на радионицама упознали а о процесу одлагања отпада, рециклажи, а најважније је да су научила да за здраво сутра морамо да кренемо од себе”, рекао је Иван Светозаревић из невладине организације „Зелена Зона“ са којом је предузеће „Kран Пројект“ је реализовало пројекат.

  Делегације заменика амбасадора европских земаља посетила је и царску палату Фелиx Ромулиана у Гамзиграду код Зајечара, локалитет који је под заштитом УНЕСКА.

  ЕУ је за овај локалитет кроз пројекат ХЕРА „Одрживо управљање туризмом у оквиру јадранског наслеђа издвојила готово 600.000 евра за опремање мултимедијалног центра са модерном компјутерском и холограмског видео опремом, а завршени су и радови на три куле које представљају изложбени простор и простор за холограмско упознавање са изгледом Фелиx Ромулиане у време њеног процвата.

  Из својих фондова ЕУ је такође подржала пројекат „Путевима римских царева и вина“ у који су укључени Гамзиград и Рајачке пивнице.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com