• Crna Gora

  Marković: Neobično čuđenje srpskih zvaničnika

  PODGORICA – Aktivnosti uhapšene grupe srpskih državljana nisu povezane sa srpskim vlastima, izavio je danas potpredsednik crnogorske vlade Duško Marković, koji smatra neobičnim čuđenja zvaničnika Srbije i komentarisanje osnovanosti optužbi.

  Državljani Srbije, njih 20, uhapšeni su zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

  Sumnja se da su nameravali da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom u izbornoj noći izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa.

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je sumnju u osnovanost optužbi za terorizam protiv Bratislava Dikića i ostalih uhapšenih u subotu na nedelju u noć u Crnoj Gori.

  Marković je agenciji Mina kazao da je Crna Gora pokazala da je zrela demokratska država, sa snažnim i nezavisnim institucijama, koje mogu da obezbede mir i stabilnost, prenela je RTCG.

  On je dodao da je akcija hapšenje 20 osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim delom terorizam, izvedena na profesionalan i zakonit način.

  „Po saznanjima Vlade Crne Gore, ova aktivnost uhapšene grupe srpskih državljana nije povezana sa vlastima Republike Srbije, njenim zvaničnicima ili bilo kojom institucijom. Neobična su čuđenja srpskih zvaničnika i komentarisanje osnovanosti optužbi protiv uhapšenih“, rekao je Marković.

  On vjeruje da su svi zajedno privrženi principima podele vlasti, nezavisnosti institucija za sprovođenje zakona i zato vjeruje da se, kako je kazao, treba uzdržati od ulaženja u meritornost njihovih odluka.

  „Dozvolimo da institucije rade svoj posao. Vlada očekuje da će Specijalno državno tužilaštvo u najkraćem roku javnost obavestiti o važnim detaljima ovog slučaja kako bi se stavila tačka na politikanstvo i spekulacije“, kazao je Marković.

  Markovicć je podsetio da je Specijalno državno tužilaštvo, zajedno sa službenicima Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost, kako su saopštili, osujetilo aktivnosti te grupe, čiji je cilj bio uticaj na zakonodavnu i izvršnu vlast.

  „Odnosno da u vreme proglašenja rezultata parlamentarnih izbora napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase izbornu pobedu određenih političkih partija, te da preduzmu i aktivnosti protiv pojedinih visokih državnih zvaničnika“, kazao je Marković.

  Foto Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com